x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Administraţia SUA se declară "profund preocupată" de arestarea unui jurnalist american în Rusia

Administraţia SUA se declară "profund preocupată" de arestarea unui jurnalist american în Rusia

de Redacția Jurnalul    |    30 Mar 2023   •   22:45
Administraţia SUA se declară "profund preocupată" de arestarea unui jurnalist american în Rusia

Administraţia de la Washington este "profund preocupată" de arestarea jurnalistului american Evan Gershkovich în Rusia, a declarat joi seară secretarul de Stat Antony Blinken, denunţând tentativele Kremlinului de "intimidare" şi "reprimare".

"Administraţia SUA este profund preocupată de informaţiile privind arestarea în Rusia a unui jurnalist care este cetăţean american", a declarat Antony Blinken, potrivit postului de televiziune CNN.

Blinken a precizat că Departamentul de Stat american este în contact cu grupul media The Wall Street Journal, la care lucrează jurnalistul arestat în Rusia.

"De fiecare dată când un cetăţean american este arestat în străinătate, noi încercăm să obţinem imediat acces consular şi să furnizăm toată asistenţa necesară. Condamnăm în cei mai puternici termeni posibili tentativele continue ale Kremlinului de intimidare, reprimare şi pedepsire a jurnaliştilor şi a vocilor societăţii civile", a subliniat Blinken.

Jurnalistul Evan Gershkovich, care lucrează la publicaţia The Wall Street Journal, a fost plasat în arest preventiv în Rusia, printr-o decizie judiciară luată joi după-amiază, după ce fusese reţinut de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) sub acuzaţia de spionaj. "A fost decisă măsura arestării preventive până pe 29 mai 2023 în cazul jurnalistului Gershkovich E., suspectat de comiterea unei infracţiuni", a comunicat Tribunalul Lefortovo din Moscova, potrivit cotidianului Le Monde. Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost reţinut de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) în orașul Ekaterinburg sub acuzaţia de "spionaj în favoarea agenţiilor guvernamentale din SUA", conform agenţiei Tass, citată de publicaţia Die Welt. Jurnalistul publicaţiei The Wall Street Journal este acuzat că a colectat informaţii despre obiective militare ruse. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: sua Rusia jurnalist