x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încă un stat american îi interzice lui Trump să participe la alegerile prezidențiale

Încă un stat american îi interzice lui Trump să participe la alegerile prezidențiale

de Redacția Jurnalul    |    29 Dec 2023   •   10:00
Încă un stat american îi interzice lui Trump să participe la alegerile prezidențiale
Sursa foto: Hepta

Un oficial electoral din statul american Maine l-a descalificat joi pe Donald Trump de la scrutinul de anul viitor din cadrul alegerilor primare prezidențiale. Decizia a fost luată ca urmare a rolului jucat de fostul președinte SUA în incidentele de la Capitoliu din 2021, potrivit Reuters.

Maine devine al doilea stat care îi interzice fostului președinte să apară pe buletinul de vot.

Secretarul de stat din Maine, democrata Shenna Bellows, a considerat că Donald Trump, favoritul nominalizării la președinție din partea republicanilor, a incitat la insurecție atunci când a răspândit afirmații false despre frauda de la alegerile din 2020 și apoi și-a îndemnat susținătorii să mărșăluiască spre Capitoliu.

„Constituția SUA nu tolerează un atac asupra fundațiilor guvernului nostru”, a scris Bellows într-o hotărâre de 34 de pagini.

Decizia poate fi atacată la o Curte Superioară, iar Bellows și-a suspendat hotărârea până când instanța se va pronunță în această privință.

Echipa lui Trump a spus că va ataca decizia în regim de urgență.

Avocații lui Trump au contestat faptul că acesta s-a implicat în insurecție și au susținut că remarcile sale adresate susținătorilor în ziua revoltei din 2021 au fost protejate de dreptul său la libertatea de exprimare.

Decizia a venit după ce un grup de foști politicieni din Maine a spus că Trump ar trebui descalificat pe baza unei prevederi a Constituției care interzice oamenilor să dețină o funcție dacă s-au implicat în „răzvrătire sau rebeliune” după ce au depus în prealabil un jurământ în SUA.

Hotărârea se aplică doar alegerilor primare din Maine din martie, dar ar putea afecta statutul lui Trump pentru alegerile generale din noiembrie. În plus, hotărârea va crește presiunea asupra Curții Supreme. Aceasta va fi nevoită să rezolve dilemele legate de eligibilitatea lui Trump la nivel național.

Instanța supremă din Colorado l-a descalificat pe Trump de la votul primar de stat, transformându-l în primul candidat din SUA considerat neeligibil pentru președinție pentru participarea la insurecție. Încercări similare de descalificare a lui Trump în alte state americane au fost respinse.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: trump interzis alegeri