x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un paşaport britanic în scandalul de spionaj ruso-american

Un paşaport britanic în scandalul de spionaj ruso-american

29 Iun 2010   •   00:00

O rusoaică din grupul celor zece persoane arestate de FBI şi suspectate de spionaj în favoarea Rusiei deţinea un paşaport britanic fals pentru a călători spre şi dinspre Rusia, au declarat surse citate de cotidianul The Times, în ediţia electronică.



Femeia care a afirmat că se numeşte Tracey Lee Ann Foley şi că este cetăţean american naturalizat călătorea la Moscova pe baza paşaportului falsificat pe care i l-au furnizat serviciile de informaţii ruse, potrivit surselor citate. Ea a fost instruită, într-un mesaj electronic codat, să ridice paşaportul din Viena, să îl semneze şi să "înveţe singură să poată reproduce semnătura în caz de nevoie", potrivit The Times. "În paşaport vei primi o notă cu recomandări. Te rog să distrugi nota după ce o citeşti. Cu bine", este scris în mesajul trimis de agenţii secreţi ruşi, susţine cotidianul britanic.

Cei zece presupuşi spioni au fost arestaţi după o anchetă care a durat peste un deceniu şi care ar fi scos la iveală o reţea de spionaj în stilul celor din timpul Războiului Rece, menită să pătrundă până la cele mai înalte niveluri ale politicii americane.

Presupuşii spioni au primit sute de mii de dolari în numerar de la Moscova pentru a conduce "misiuni sub acoperire, pe termen lung", folosind identităţi şi acte false, potrivit documentelor folosite în instanţă. Unii dintre ei formau şi cupluri şi aveau şi copii împreună, notează The Times, care apreciază că acest caz ar putea reprezenta cea mai gravă dispută pe probleme de spionaj între Statele Unite şi Rusia, de la sfârşitul Războiului Rece.
Marţi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova aşteaptă explicaţii după anunţul privind arestarea presupuşilor spioni.

El a ironizat, de asemenea, momentul în care a fost făcut anunţul privind arestarea - la câteva zile după o vizită în Statele Unite a preşedintelui Dmitri Medvedev, care desfăşoară, împreună cu omologul său, Barack Obama, o politică de relansare a relaţiilor ruso-americane.

"Momentul pentru a face acest anunţ a fost ales cu o deosebită eleganţă", a declarat şeful diplomaţiei ruse. Anterior, Ministerul rus de Externe declarase că există "multe contradicţii" în informaţiile privind arestarea în Statele Unite a unor presupuşi agenţi ai SVR, serviciul rus de informaţii externe.

×
Subiecte în articol: externe