x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană a îngheţat conturile şi bunurile a 18 foşti demnitari ucraineni

Uniunea Europeană a îngheţat conturile şi bunurile a 18 foşti demnitari ucraineni

06 Mar 2014   •   09:26
Uniunea Europeană a îngheţat conturile şi bunurile a 18 foşti demnitari ucraineni

Uniunea Europeană a îngheţat bunurile a 18 responsabili ucraineni ai fostului regim al lui Viktor Ianukovici, printre care chiar preşedintele înlăturat.

Lista acestor 18 personalităţi, foşti apropiaţi ai lui Ianukovici, a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE chiar înaintea desfăşurării la Bruxelles a unui summit european extraordinar consacrat crizei ucrainene.

Aceşti responsabili au fost "identificaţi" ca fiind implicaţi în "deturnare de fonduri publice", a declarat Consiliul European într-un comunicat. "Sancţiunile includ măsuri pentru a încerca recuperarea fondurilor deturnate", a adăugat el, precizând că sancţiunile au fost "stabilite iniţial pentru 12 luni".

UE concretizează astfel deciziile luate la 20 februarie şi 3 martie cu ocazia a două reuniuni ale miniştrilor europeni ai afacerilor externe consacrate crizei ucrainene.

Ea intenţiona iniţial să aplice, în plus faţă de îngheţarea activelor, o interdicţie de viză pentru călătorii în interiorul UE.

Pe lângă Ianukovici, lista include 17 responsabili ai fostului regim, miniştri, procurorul general, responsabili ai administraţiei, precum şi pe fiul lui Ianukovici, Aleksandr, a precizat UE în Jurnalul Oficial.

Elveţia a decis deja să îngheţe de la 28 februarie bunurile lui Ianukovici şi ale altor 19 responsabili ai fostului regim, dintre care fiul fostului preşedinte, care deţine o avere estimată la peste 500 de milioane de dolari şi o societate comercială în Elveţia specializată în vânzare de cărbune din Ucraina.

×