x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Turcia nu confirmă închiderea strâmtorilor Bosfor și Dardanele

UPDATE Turcia nu confirmă închiderea strâmtorilor Bosfor și Dardanele

26 Feb 2022   •   17:25
UPDATE Turcia nu confirmă închiderea strâmtorilor Bosfor și Dardanele

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, cere Rusiei să înceteze operaţiunea militară din Ucraina şi spune că depune eforturi pentru un armistiţiu. Ankara nu a confirmat însă afirmaţiile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, privind închiderea strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

Recep Tayyip Erdogan a discutat, sâmbătă, cu Volodimir Zelenski şi i-a dat asigurări că depune eforturi pentru lansarea negocierilor în sensul unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina.

"Depunem toate eforturile pentru a evita noi pierderi de vieţi omeneşti", a declarat Recep Tayyip Erdogan, citat de cotidianul Le Monde. Acesta a denunţat apelul preşedintelui rus, Vladimir Putin, adresat militarilor ucraineni, de a înlătura Administraţia de la Kiev.

Volodimir Zelenski a cerut Turciei să închidă tranzitul navelor militare prin Strâmtoarea Bosfor, între Marea Mediterană şi Marea Neagră și a mulţumit Turciei pentru acceptarea cererii.

Însă ministrul turc de Externe, Mevlut Çavusoglu, a declarat că Ankara va implementa "în totalitate Convenţia Montreux" şi "analizează" cererea Ucrainei. El a spus că situaţia actuală nu este definită formal, în documente internaţionale, ca fiind "război", deşi practic acest lucru se întâmplă, dar a explicat că prevederile stricte ale Convenţiei Montreux se aplică doar în caz de "război", definită prin documente internaţionale.

El a mai argumentat că nici măcar NATO nu a catalogat actuala situaţie ca fiind "război" în documentele oficiale. În plus, şi în cazul blocării strâmtorilor, Rusia este stat riveran al Mării Negre și are dreptul să îşi returneze navele militare la propriile baze.

La rândul său, Rusia a anunţat că nu a fost informată despre nicio închidere a strâmtorilor de către Turcia. Un oficial guvernamental turc a spus că Ankara nu a luat nicio decizie.

UPDATE1 Turcia nu va permite navelor de război rusești să folosească strâmtorile Bosfor și Dardanele, care leagă Marea Neagră de Marea Mediterană, anunță preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cu o zi înainte, șeful diplomației turce a făcut o declarație opusă.

Acesta mulțumește președintelui Turciei, Tayyip Erdogan, pentru sprijin și spune că interdicția de trecere a navelor de război, dar și suportul semnificativ militar și uman pentru Urcraina, sunt extrem de importante.

"Poporul ucrainean nu va uita niciodată aceest lucru", spune Zelenski, pe  Twitter.

Turcia are dreptul de a interzice trecerea anumitor nave de război prin strîmtorile Bosfor și Dardanele, în baza unui tratat din 1936, dacă se simte amenințată sau este stare de război.

ȘTIRE INIȚIALĂ Turcia a permis navelor de război rusești să treacă prin strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru a ajunge în Marea Neagă, pe baza unui tratat internațional care le permite acestora să se întoarcă în porturile de bază, anunță șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, citat de Ruters. 

 "Dacă ţările implicate în război fac o cerere de a-şi readuce navele la bazele lor, acest lucru trebuie permis", a declarat oficialul turc.

Anterior, Ucraina ceruse Turciei să le interzică accesul în Marea Neagră prin cele două strâmtori, punând-o astfel într-o situație dificilă deoarece Turcia este țară membră NATO dar are și relații bune cu Rusia. 

Forțele armate ruse au debarcat în porturile ucrainene de la Marea Neagră și de la Marea Azov. 

Convenția internațională de la Montreaux, 1936, prevede că Turcia are control asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele și poate limita trecerea navelor militare în stare de război sau amenințare. 

Turcia a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei și a declarat că sprijină independența și integritatea teritorială a acestei țări, dar a fost ponderată. Cooperează cu Moscova în domeniile energetic și apărare. Totodată, vinde drone de luptă Ucrainei. S-a opus Rusiei și când a anexat Crimeea, în 2014 și a acțiunilor Moscovei în Siria și Libia. 




 

×
Subiecte în articol: turcia ucraina Rusia marea neagră