Propunerea vine în contextul în care conductele Nord Stream din Mareea Baltică au fost avariate în urma unor presupuse atacuri. Rusia și statele occidentale se acuză reciproc de sabotaj.
În acest context, liderul de la Kremlin vrea ca hub-ul de gaze din Turcia să nu fie doar o platformă pentru livrări, ci și pentru determinarea prețului, „deoarece aceasta este o chestiune foarte importantă, problema prețurilor". "Astăzi, aceste prețuri sunt foarte mari, am putea cu ușurință să le reglementăm la un nivel normal al pieței, fără nicio conotație politică".
Putin s-a întâlnit cu Erdogan în Kazahstan în marja celui de-al 6-lea summit al Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA).
Dar în întâlnirea televizată cu cei doi șefi de stat, Erdogan nu a comentat ideea hub-ului de gaze.
Președintele turc vrea să medieze o înțelegere între Moscova și Kiev pentru încetarea războiului. El a obținut un progres diplomatic în iunie 2022 când, împreună cu ONU, a intermediat un acord care a permis reluarea exporturilor comerciale de cereale ucrainene din porturile ucrainene la Marea Neagră, blocate de forțele ruse.
"Suntem hotărâți să consolidăm și să continuăm exporturile de cereale în cadrul acordului de la Istanbul și transferul de cereale și îngrășăminte rusești către țările mai puțin dezvoltate, prin intermediul Turciei", a spus Erdogan.
Presa a remaract faptul că Erdogan la făcut din nou să aștepte pe președintele Federației Ruse.