Refuzul unor ţări europene de a permite aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen este o adevărată binecuvântare pentru ţară, susţine ziaristul Svetozar Dimitrov, într-un articol publicat astăzi în ziarul sofiot "Novinar".
Dimitrov susţine că, deşi guvernul suferă din cauza criticilor Uniunii Europene, iar opoziţia profită de ocazie, amânarea este binevenită din punctul de vedere a intereselor Bulgariei pe termen mediu şi lung. 'Dacă ne uităm la exemplul Greciei, care a aderat la spaţiul Schengen în urma cu zece ani, vom înţelege de ce. Cine a vizitat Grecia în anul 2000 a observat probabil că singurii străini au fost turişti. Cinci ani mai târziu, la fiecare colţ de stradă din Salonic sau Atena pot fi observaţi imigranţi ilegali din Africa sau din Orientul Mijlociu. Astăzi, numărul imigranţilor ilegali este în jur de 300.000, iar 80 la sută dintre aceştia intră în Uniunea Europeană prin frontiera turco-elenă. În oraşele mari există deja zone periculoase, iar criminalitatea a crescut semnificativ. Grecia nu poate face faţă greutăţii financiare a taberelor pentru imigranţi ilegali', consideră ziaristul bulgar.
În toamna anului trecut, Grecia a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru securizarea frontierei sale cu Turcia, iar de curând a anunţat că intenţionează să construiască un zid la această graniţă. Situaţia se agravează şi mai mult deoarece Turcia nu face nimic pentru a opri influxul de imigranţi ilegali prin frontierele sale şi nu-i acceptă înapoi pe imigranţii care au pătruns în Uniunea Europeană de pe teritoriul ei. Potrivit experţilor, Ankara se foloseşte de imigranţi ilegali pentru a face presiune asupra Uniunii Europene să elimine vizele pentru cetăţenii turci.
De aceea, conchide ziaristul Svetozar Dimitrov, şi Bulgaria a fost binecuvântată prin amânarea aderării la spaţiul Schengen, deoarece frontiera bulgaro-turcă nu este securizată suficient de bine. 'Sârma ghimpată a fost demontată după căderea comunismului, iar patrulele nu pot fi peste tot. În ultimele zile, animale infectate cu febra aftoasă au trecut nestingherite frontiera şi au adus maladia în Bulgaria. Influxul de imigranţi ilegali s-a îndreptat spre Grecia după ce Italia şi Spania au întărit controlul pe frontierele lor maritime. Acelaşi lucru se va întâmpla şi acum în momentul în care Grecia va construi zidul la frontiera cu Turcia, imigranţii se vor orienta spre Bulgaria dacă această ţară ar intra în Schengen. Este adevărat că Bulgaria va fi doar o ţară de tranzit pentru majoritatea imigranţilor, dar conform legislaţiei europene aceasta va fi obligată să primească înapoi toţi imigranţii care au ajuns în alte ţări membre prin teritoriul ei în cazul în care vreo instanţă europeană decide că imigranţii respectivi nu pot fi repatriaţi în ţările lor de origine', explică Dimitrov.
Ziaristul de la Novinar este de părere că amânarea aderării la Schengen oferă guvernului bulgar o şansă de a soluţiona toate aceste probleme, relatează Agerpres. Lunile suplimentare înainte de aderarea la Schengen vor putea folosite pentru securizarea frontierei cu Turcia care să devină o barieră efectivă în calea imigraţiei ilegale. Dacă guvernul bulgar este responsabil, ar trebui să refacă gardul de sârmă pe frontiera cu Turcia. Acest gard nu-i va separa pe turci de bulgari, ci va fi un scut împotriva unei probleme care în ultimul deceniu a devenit un adevărat dezastru pentru Europa, mai scrie ziaristul bulgar.