x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Judecătorii cer separarea de procurori

Judecătorii cer separarea de procurori

de Dan Constantin    |    01 Iun 2017   •   11:55
Judecătorii cer separarea de procurori

Judecătorii de la toate tibunalele și curțile de apel din țară solicită măsuri clare, radicale și angajante pentru asigurarea independenței reale a justiției. Reuniți la întâlnirea semestrială a președinților și vicepreședinților de tribunale organizată de Consiliul Superior al Magistraturii, aceștia au adoptat în 29 mai o rezoluție cu valoare de document de acțiune prin care fac un apel tranșant către puterea legislativă și celelalte autorități decizionale, printr-o solicitare publică, pentru declanșarea ,,tuturor demersurilor în măsură să conducă la recunoașterea și asigurarea garanțiilor necesare pentru o justiție independentă”.

Semnatarii rezoluției solicită judecătorilor care sunt membri în CSM să ,,asigure respectarea drepturilor legale, așa încât drepturile fiecărui judecător să fie efectiv protejate, niciun argument de oportunitate neputând prevala celui de legalitate”. Rezoluția judecătorilor din tribunale, instanțe care concentrează majoritatea magistraților, solicită consolidarea statutului judecătorilor prin “separarea imediată a atribuțiilor CSM referitoare la cariera judecătorilor și procurorilor”, precum și funcționarea instanțelor judecătorești și parchetelor în sensul ca acestea să aparțină distinct de cele două Secții ale Consiliului, respectiv Secției pentru judecători și Secției pentru procurori.

Rezoluția subliniază că ,,judecătorul are un rol hotărâtor în statul de drept” și solicită instituțiilor implicate în reglementarea statutului judecătorului să dispună măsurile necesare în acest scop, ,,începând cu consolidarea rolului și atribuțiilor Secției pentru judecători din cadrul CSM”. Reuniunea președinților curților de apel din 30 mai a difuzat o declarație prin care susține integral rezoluția judecătorilor din tribunale.

Poziția judecătorilor a fost transmisă plenului CSM, Ministrului Justiției, președinților Senatului și Camerei Deputaților într-un moment când se află în actualitate modificarea legilor Justiției care privesc satutul magistraților, organizarea sistemului judecătoresc și funcționarea CSM.

Gabriela Baltag, membru CSM, susține de mult timp scoaterea procurorilor din deciziile care privesc cariera judecătorilor

Procurorii vor amestec cu judecătorii

Rezoluția judecătorilor din tribunale, susținută de totalitatea judecătorilor din curțile de apel, care solicită modificarea legilor Justiției pentru a asigura independența reală a justiției, le cade greu la stomac procurorilor. Faptul că în plenul CSM se iau hotărâri prin votul ,,la comun” al judecătorilor și procurorilor, la care se adaugă și membrii de drept ai CSM, în chestiuni care privesc cariera profesională a judecătorilor, reprezintă miza de fond a problemei. În numeroase cazuri, deciziile respective au creat și au alimentat asperități și tensiuni între judecători și procurori. Factorul politic și legiuitorii nu au găsit soluții sau nu au avut interesul să elimine prevederile care, în opinia judecătorilor, dar și a specialiștilor în drept, diminuează independența judecătorului prin amestecul procurorilor în cariera lui profesională.

Procurorii nu vor să renunțe însă la poziția lor privilegiată în care îi plasează actuala legislație prin prevederile modului de funcționare și delimitare a atribuțiilor în plenul CSM și a secțiilor CSM.

Printr-un comunicat din 30 mai, Secţia pentru procurori a CSM anunță că ,,a luat act de Rezoluția adoptată în 29 mai de reprezentanții judecătorilor din tribunale”. Miezul comunicatului îl reprezintă respingerea solicitării judecătorilor, apreciată ca neconstituțională:

,,Trebuie menționat că în arhitectura constituțională și legală actuală, CSM funcționează ca organ colegial unic cu responsabilități directe și exclusive în gestionarea carierei magistraților judecători și procurori”.

Secția pentru procurori se prevalează de rezultatul unor dezbateri anterioare și ,,însușite de comisia de specialitate din cadrul CSM” pe aspectele de ,,carieră comună ale magistraților”. Or, este evident că demersul unanim al judecătorilor care cer prin Rezoluție o limpezire a apelor în privința separării carierei lor profesionale de cea a procurorilor a pornit de la faptul că nu au fost reținute ca atare delimitările de comisia CSM unde a precumpănit votul procurorilor. Secția pentru procurori a CSM lansează subtil, prin comunicatul citat, teza ,, schismei magistraților”, de vreme ce ,,procurorii militează pentru unitatea instituțională a CSM, cât și a sistemului judiciar în integralitatea sa”.

Vorba manutanței - ciorba e mai bună la cazan!

 

×
Subiecte în articol: judecători procurori