x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Necesitatea de a cunoaşte protocolul 003064

Necesitatea de a cunoaşte protocolul 003064

de Dan Constantin    |    22 Mar 2018   •   09:22
Necesitatea de a cunoaşte protocolul 003064

Desecretizarea protocoalelor încheiate de SRI cu instituţii din sistemul de justiţie se rostogoleşte ca bulgărele de zăpadă şi anunţă o avalanşă care va duce la vale mari bucăţi din statul paralel. Dosarul Tel Drum, ţintit spre Liviu Dragnea, a pornit de la o notă secretă a SRI trimisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie în baza protocolului nr. 003064, încheiat între SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 4 februarie 2009. Sintagma „necesitatea de a cunoaşte” folosită în corespondenţa către DNA ascunde în fapt o implicare directă a SRI în cercetarea penală, acţiune ilegală, în afara Constituţiei.

În 31 ianuarie 2013, Laura Oprean, care conducea DNAîn perioada tulbure a tranziţiei de la Morar la Kovesi, primeşte sub semnătura generalului Florian Coldea o notă (nr. 12.176) care cuprindea o serie de nereguli în actele de participare la o licitaţie depuse de firmele 3Construct şi Tel Drum. De remarcat că faptele descrise nu aveau trimitere spre fapte de corupţie şi nici nu produseseră efecte. Informaţiile erau extrase dintr-o contestaţie depusă la CNCD de un competitor - firmă germană - la lucrările pentru o staţie de epurare a apei din Satu Mare finanţate cu fonduri europene. Finalul notei trimise de SRI reprezintă de fapt o indicaţie clară adresată procurorilor anticorupţie pentru felul în care urmau să fie „valorificate”: „Întrucât apreciem că faptele săvărşite de cei în cauză sunt de natură a întruni elemente constitutive ale unor infracţiuni, vă rugăm să dispuneţi măsurile legale ce se impun”. (sublinierea noastră)

Momeală pentru un flagrant cu Dragnea

Procurororii se conformează şi „iau măsurile legale ce se impun”. Nota care trimite la Tel Drum devine „muniţie” pentru a-l prinde pe Liviu Dragnea într-o cursă. Dan Manolachi, ofiţer judiciarist în DNA, îi „vinde” pontul lui Radu Vlad Preda, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, care vrea să-i ofere şefului de la partid o informaţie despre firma din Teleorman. În 19 februarie 2013, când urma să se întâlnească la sediul Ministerului Dezvoltării cu vicepremierul Dragnea, Preda este reţinut de procurorii DNA înainte producerea flagrantului. Ponta susţine acum, după cinci ani de la eşuarea flagrantului, că salvarea lui Dragnea ar fi fost negociată de el cu Coldea. Manolachi şi Radu au primit condamnări grele pentru divulgare de secrete, sentinţele nefiind definitive. Ofiţerul declară în instanţă că procurorul Nicolae Marin i-a cerut să-l denunţe pe Dragnea; refuzând, nu beneficiază de clemenţă.

Kovesi intră pe fir şi reciclează nota SRI

Abia instalată la conducerea DNA în 16 mai 2013, Codruţa Kovesi cere şi ea de la SRI nota care nu-l lovise pe Dragnea. Acelaşi Coldea, mulţumit că s-a refăcut binomul, îi scrie Codruţei: Urmare adresei dvs. din 3 iunie 2013 în interesul instrumentării dosarului penal 435/P/2012 (sublinierea noastră), vă restitui alăturat nota nr. 12.176 declasificată parţial. Pentru a înţelege caracterul ocult al protocolului 003064 dintre Parchetul General şi SRI, reţinem cererea lui Coldea către Kovesi: În conformitate cu dispoziţiile art. 8 şi art. 57 din protocolul de cooperare între Parchetul ÎCCJ şi SRI, vă adresăm rugămintea ca datele prezentate să fie destinate exclusiv informării procurorului de caz potrivit principiului „necesitatea de a cunoaşte”, fără a fi introduse în dosarul în cauză.

×
Subiecte în articol: desecretizarea protocoalelor