x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Polițiștii au reținut mai multe persoane suspectate de infracțiuni cibernetice

Polițiștii au reținut mai multe persoane suspectate de infracțiuni cibernetice

21 Dec 2017   •   12:13
Polițiștii au reținut mai multe persoane suspectate de infracțiuni cibernetice

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT au efectuat percheziţii la persoane bănuite că ar fi infectat numeroase calculatoare cu viruși ransomeware şi ar fi cerut recompense pentru decriptarea fişierelor afectate, acţiune desfăşurată în comun cu agenţii internaţionale precum Europol, FBI şi National Crime Agency, a anunţat, miercuri, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). 

Șapte percheziţii au fost efectuate în ultima săptămână la locuinţele unor persoane bănuite de lansarea şi coordonarea unor campanii de răspândire a aplicaţiei malware de tip "ransomware CTB Locker". 

"Din cercetări a reieşit că persoanele în cauză ar fi transmis mesaje de tip spam, aparent expediate de companii cunoscute, care aveau ataşat un fişier ce conţinea codul malware, disimulat sub forma unui document, de cele mai multe ori o factură. Fişierul respectiv, odată accesat şi rulat pe sistemele de operare, ducea la criptarea fişierelor stocate pe respectivul sistem informatic. Ulterior, utilizatorul sistemului informatic era notificat că a fost infectat şi care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru recuperarea fişierelor criptate, fiindu-i solicitaţi bani în moneda electronică Bitcoin", se precizează în comunicat. 

Conform aceleiaşi surse, cei implicaţi ar fi folosit modelul de afiliere, ei achiziţionând aplicaţia malware de la o altă persoană, căreia i-ar fi revenit 30% din profitul realizat de cumpărători. 

Până în prezent au fost identificate peste 170 de părţi vătămate din mai multe ţări europene, precum Olanda şi Italia. 

Trei persoane au fost reţinute pentru comiterea infracţiunilor de acces neautorizat la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi şantaj. De asemenea, în urma colaborării poliţiştilor români cu US Secret Service în cadrul unei alte operaţiuni, intitulate "Cerber", alţi doi membri ai grupului care ar fi distribuit aplicaţia au fost reţinuţi în Bucureşti, în baza unui mandat internaţional de arestare emis de autorităţile din Statele Unite ale Americii. 

IGPR precizează că CTB Locker - Ransomware este un software malware ce împiedică accesul la fişiere sau chiar la întregul calculator, până la plata unei recompense.  AGERPRES

×