x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alertă în Bihor: Opt focare de pestă porcină africană la porcii domestici şi şase focare la mistreţi

Alertă în Bihor: Opt focare de pestă porcină africană la porcii domestici şi şase focare la mistreţi

06 Iun 2019   •   17:41
Alertă în Bihor: Opt focare de pestă porcină africană la porcii domestici şi şase focare la mistreţi

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a informat, joi, că mai sunt opt focare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici şi şase focare la mistreţi.

"Urmare a activităţilor specifice de control şi asanare a bolii, desfăşurate de către specialiştii din cadrul DSVSA Bihor, la data prezentului comunicat în cadrul judeţului Bihor mai sunt active, câte patru focare în două localităţi aparţinând comunei Şimian, respectiv Şimian şi Şilindru. Ultimul focar a fost confirmat în data de 7 mai 2019 în Şilindru," se arată în comunicat.

Referitor la evoluţia PPA la porcii mistreţi, numărul total de focare este de şase, în cele şase fonduri de vânătoare în care a fost diagnosticată boala: FV 9 Cubulcut, FV 12 Balc, FV 4 Şimian, FV 49 Pestiş, FV 48 Cuieşd şi FV - Complex Wild Boar Club Balc, ultimul caz confirmat fiind la data de 30 mai în FV Cuieşd.

Conform procedurilor, DSVSA Bihor continuă la nivelul întregului judeţ aplicarea de măsuri sanitare veterinare de control şi supraveghere a efectivelor de suine domestice şi sălbatice, în scopul prevenirii apariţiei de noi cazuri de îmbolnăvire, respectiv a depistării precoce a eventualelor suspiciuni de PPA.

Directorul DSVSA Bihor, dr. Remus Moţoc, reaminteşte că toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: pesta porcina africana bihor