x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit Mihai Mitran, generalul responsabil cu paza lui Ceaușescu

A murit Mihai Mitran, generalul responsabil cu paza lui Ceaușescu

de Paul Bardasu    |    12 Iul 2022   •   12:31
A murit Mihai Mitran, generalul responsabil cu paza lui Ceaușescu

Mihai Mitran, omul care a răspuns de paza cuplului Ceaușescu înainte de Revoluție, a încetat din viață duminică la o clinică din Bruxelles (Belgia).

Generalul a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București și Școala Militară de Ofițeri Activi din Ministerul de Interne, specializarea informații. Cum înainte de anul 1989 a făcut parte din fosta Direcție de Securitate și Gardă Prezidențială, răspunzând de protecția familiei Ceaușescu și a demnitarilor din cartierul Primăverii, precum și de presa română, Mihai Mitran s-a confruntat cu furia protestatarilor în timpul Revoluției. În data de 22 decembrie 1989 a fost arestat și dus la unitatea militară din Șoseaua Olteniței, București, unde a mărturisit că a fost torturat și scos de două ori în fața plutonului de execuție. În primăvara anului 1990 i s-a stabilit nevinovăția și a fost eliberat. După înființarea Serviciului Român de Informații, în 26 martie 1990, a fost repus în funcția de comandant de unitate în cadrul SRI.

Mihai Mitran a scris 15 cărți împreună cu senatorul Marius Marinescu și generalul Adrian Eugen Cristea, șeful Securității lui Ceaușescu, volume care se referă la evenimentele petrecute în perioada 1944-1990, care se găsesc la Academia Română și din care o parte au fost distribuite cititorilor alături de ziarul Jurnalul. S-a remarcat ca fin cunoscător și comentator al evenimentelor istorice în mijlocul cărora s-a aflat, în calitate de ofițer de informații.

În memoria generalului Mihai Mitran, senatorul Marius Marinescu, profesorul universitar Cojocaru Liliana și istoricul Bogdan Alexandru Budulac, pregătesc volumul ”Apel pentru România Mare”, care va apărea la editura Hoffman și care va fi difuzat împreună cu Jurnalul în luna septembrie. Dumnezeu să-l odihnească!

 

 

×