x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acord între Franţa, SUA şi Japonia privind viitorul energiei nucleare

Acord între Franţa, SUA şi Japonia privind viitorul energiei nucleare

03 Feb 2008   •   00:00

Cele trei state au semnat o scrisoare de intenţie pentru a impulsiona cooperarea lor în privinţa reactoarelor cu neutroni rapizi.



Cele trei state au semnat o scrisoare de intenţie pentru a impulsiona cooperarea lor în privinţa reactoarelor cu neutroni rapizi.

Acordul menţionează dezvoltarea celei de-a patra generaţii de astfel de reactoare până în 2040. Acest gen de reactoare consumă mai puţin combustibil pentru producerea de cantităţi mari de energie. În schimb, deşeurile rămase sunt inflamabile la contactul cu aerul şi explodează în contact cu apa. Deja au fost construite câteva reactoare experimentale în Franţa (Superphenix şi Phenix) şi Japonia, la Monju. "Obiectivul este obţinerea unor niveluri de siguranţă cel puţin egale cu reactoarele de a treia generaţie", a declarat Sunil Felix, asistentul lui Jacques Bouchard, preşedintele Forumului Generaţiei a IV-a la Comisia pentru Energia Atomică. Înţelegerea semnată vrea să prevină duplicarea tehnologiilor între state prin punerea în comun a standardelor de aplicare la prototipuri. Această cooperara este deschisă şi altor state şi permite "identificarea de reguli comune de securitate" şi de "inovaţii tehnologice care să scadă costurile de construcţie". Sunil Felix a mai precizat că reactoarele de a IV-a generaţie "vor permite minimizarea producţiei de deşeuri radioactive, arzând o parte iar celaltă fiind reintegrată în noul combustibil". De asemena, nu va mai exista plutonium uşor de manipulat, pentru eventuala construcţie de bombe atomice artizanale.

×
Subiecte în articol: verde!