x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Află ce condiţii trebuie să îndeplinească examinatorii care vor verifica participanţii la proba practică a examenului auto

Află ce condiţii trebuie să îndeplinească examinatorii care vor verifica participanţii la proba practică a examenului auto

de Mara Raducanu    |    04 Oct 2011   •   13:41
Află ce condiţii trebuie să îndeplinească examinatorii care vor verifica participanţii la proba practică a examenului auto

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) supune dezbaterii publice proiectul Ordinului ministrului Administratiei si Internelor privind formarea, evaluarea, examinarea, atestarea si controlul examinatorilor care participa la desfasurarea examenelor practice pentru obtinerea permisului de conducere. Ordinul se aplica de la data de 19 ianuarie 2013, cu exceptia dispozitiilor Capitolului VI privind asigurarea calitatii activitatii si formarea continua a examinatorului, care se aplica de la data intrarii in vigoare a ordinului. Important!- Examinatorii care participa la testarea pentru obtinerea permisului auto vor fi examinati anual printr-o proba scrisa si una practica, iar daca vor fi declarati "respinsi' de doua ori consecutiv vor trebui sa absolve din nou cursurile pentru atestatul de examinator, potrivit unui ordin al MAI.

Proiectul asigura transpunerea prevederilor inscrise in Anexa IV a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere, cu referire la conditiile minime pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele care asigura desfasurarea examenelor practice de conducere (denumite in ordin, examinatori).

Astfel, potrivit Ordinului, au calitatea de examinator ofiterii si agentii de politie din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, care detin un atestat valabil. Atestatul de examinator confera dreptul de a examina candidatii care sustin examenul practic pentru obtinerea permisului de conducere si se obtine prin promovarea unui examen, initial pentru categoria B a permisului de conducere si, ulterior, pentru alte categorii, de catre ofiterii si agentii care indeplinesc conditiile de la art.4 alin.2 si, respectiv, 3. De asemenea, Ordinul prevede conditiile in care atestatul se revoca sau se retrage acest atesta sI ce se intampla in aceste cazuri.(cap.V). Una dintre conditiile pentru obtinerea atestatului se refera la formarea initiala, ceea ce presupune ca personalul care urmeaza sa fie atestat sa fi dobandit cunostintele, aptitudinile si competentele necesare evaluarii performantelor unei persoane care sustine examenul practic pentru obtinerea permisului de conducere, fapt confirmat prin absolvirea unui curs de formare initiala pentru examinatori, organizat de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Fiecare examinator este evaluat anual cu privire la modul de indeplinire a atributiilor de serviciu. Evaluarea anuala consta in sustinerea unui test scris si a unei probe practice pentru verificarea competentelor necesare exercitarii activitatii de examinator. De asemenea, fiecare ofiter sau agent care a obtinut atestatul de examinator este supus unei verificari pe parcursul desfasurarii examenelor de conducere in traseu la proba practica, o data la fiecare 5 ani, pentru o perioada minima cumulata de cel putin o jumatate de zi, monitorizandu-se activitatea acestuia pe parcursul mai multor examene la proba practica.

Totodata, indiferent de numarul de categorii de vehicule pentru care este atestat, fiecare examinator trebuie sa se supuna unui proces de formare continua minima (efectuat in mod regulat, pentru fiecare perioada de doi ani, pe parcursul a patru zile, pentru mentinerea si actualizarea cunostintelor si aptitudinilor, dezvoltarea de noi competente si pentru asigurarea desfasurarii examenelor in mod corect si uniform, respectiv efectuat pentru fiecare perioada de cinci ani, pe parcursul a cel putin cinci zile, pentru a-si mentine si dezvolta aptitudinile practice pentru conducerea vehiculului).

×
Subiecte în articol: examen auto