x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alarmă la cutremur în România

Alarmă la cutremur în România

15 Oct 2011   •   05:15
Alarmă la cutremur în România

Cutremurele tot mai dese din Romania au adus cu ele si masuri de precautie speciale. Un sistem de alertare in cazul unui seism major, de peste 7 grade pe scara Richter, va fi instalat in mai multe judete din sudul tarii. Dispozitivul va fi conectat la serverele Institutului de Fizica a Pamantului.

Proiectul costa 6 milioane de dolari si este realizat in parteneriat cu bulgarii.

Dispozitivul de avertizare functioneaza deja in 150 de puncte din Romania. In curand va fi operational in alte sapte orase din sudul tarii, dar si in opt districte din Bulgaria.

Autoritatile vor primi de la sistem alarmarea cu 20-40 de secunde inainte de a ajunge unda periculoasa in zona unde se afla, potrivit Antena3. Este un sistem conceput special pentru Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta. Pe langa declansarea alertei, el blocheaza anumite instalatii periculoase care ar putea afecta populatia.

Pe langa institutiile mari, chiar si asociatiile de locatari pot beneficia de pe urma sistemului de alerta. Isi pot instala un dispozitiv care blocheaza gazele cu un senzor local sau comandat de la distanta. Numai ca teama de cutremur costa scump - intre 5.000 si 10.000 de dolari!

41 de cutremure in Romania, numai in ultimele doua luni!

41 de cutremure s-au produs in ultimele doua luni in zona Vrancea. Cel mai puternic seism din aceasta luna, de 4,8 grade pe scara Richter, a avut loc pe 4 octombrie si s-a simtit destul de intens in Capitala.

Alte sase seisme s-au mai produs in Romania de la inceputul acestei luni, insa au fost de intensitate mai mica. Cinci dintre acestea au avut loc in zona Vrancea, iar unul in Transilvania. Cate un cutremur s-a inregistrat in Campia Romana, Moldova si Banat.

×