x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anchetă pentru a vedea dacă inundaţiile n-au fost provocate de defrişări

Anchetă pentru a vedea dacă inundaţiile n-au fost provocate de defrişări

31 Iul 2014   •   21:10
Anchetă pentru a vedea dacă inundaţiile n-au fost provocate de defrişări
Sursa foto: ADRIAN PICLISAN/Mediafax Foto

Autorităţile au dispus efectuarea unei anchete în judeţul Gorj pentru a vedea dacă inundaţiile din ultimele zile au fost provocate de cauze naturale sau de exploatări forestiere în afara reglementărilor legale, potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi.

“Am dispus această anchetă pentru a ne asigura că inundaţiile din România sunt provocate strict de cauze naturale şi nu de exploatări forestiere în afara reglementărilor legale. Aştept concluziile anchetei pentru a vedea în ce măsură se impun eventuale corecţii legislative ori răspunderi ale exploatatorilor sau instituţiilor care autorizează astfel de activităţi”, a declarat, miercuri, Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, într-un comunicat remis Agerpres.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a dispus miercuri Corpului de Control, Gărzii Naţionale de Mediu, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, cât şi Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic şi Vânătoare să demareze controale amănunţite privind acordarea autorizaţiilor de exploatare forestieră în judeţul Gorj. Ancheta va începe din Novaci şi va continua şi în celelalte localităţi din judeţ afectate de inundaţii.
Potrivit MMSC, ancheta va verifica amenajamentele forestiere, autorizaţiile de exploatare de forestieră şi felul în care aceste autorizaţii au fost respectate de către exploatatori.

Un număr de 185 de localităţi au fost afectate de inundaţii în ultimele patru zile, o persoană a murit şi alte patru sunt date dispărute, potrivit bilanţului anunţat miercuri de vicepremierului Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor de Interne.
De asemenea, 1.184 de persoane au fost evacuate, 99 de locuinţe au fost distruse, 168 de locuinţe au fost avariate iar 2003 inundate.

Oraşul Brezoi a fost în pericol să fie măturat de ape
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, ieri, că a existat riscul ca oraşul Brezoi din judeţul Vâlcea să fie măturat de ape, dacă specialiştii de la Hidroelectrica şi de la Apele Române nu ar fi ţinut sub control barajul Brădişor.
“A fost un caz special la barajul de la Brădişor, la 20 de km în amonte de Brezoi, în care dacă cei de la Apele Române şi cei de la Hidroelectrica nu lucrau împreună să găsească nivelul optim de deversare ca să şi reziste barajul, dar şi să ţină sub control nivelul debitului care merge în aval, oraşul Brezoi putea să fie măturat. N-am dat atunci informaţia şi nu voiam să panicăm, dar dacă am fi ajuns în situaţia în care constatam că acolo nu mai puteau fi ţinute lucrurile sub control, oraşul Brezoi ar fi putut fi evacuat”, a declarat Dragnea într-un interviu pentru DC News.
Vicepremierul a mai anunţat că, la solicitarea primului-ministru, se analizează posibilitatea schimbării legii care vizează asigurarea locuinţelor, în contextul în care multe dintre casele afectate de inundaţii nu erau asigurate.
“Şi dacă ar vrea să facă asigurări, nicio companie nu asigură o casă de paiantă.(…) Am vorbit cu prim-ministrul care ne-a cerut să modificăm legea”, a afirmat Dragnea.
În opinia sa, în cazul inundaţiilor din ultimele zile, “cel mai important lucru a fost că sistemul de urgenţă a funcţionat” astfel încât aproape 1.000 de oameni au fost salvaţi.

Echipe ISU din ţară, trimise în zonele inundate
Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din Bucureşti şi şase judeţe s-au alăturat de miercuri seară forţelor care, de mai bine de 48 de ore, sunt în misiuni de intervenţie în zonele afectate de inundaţii.
“În condiţiile inundaţiilor din ultimele zile, cât şi a avertizărilor hidrologice care se menţin pentru judeţele din sud-vestul României, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a dispus mai multe măsuri organizatorice de suplimentare a efectivelor şi mijloacelor de intervenţie în zonele afectate”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
Astfel, ISU Bucureşti sprijină intervenţiile din judeţul Argeş, ISU Prahova acţionează în judeţul Olt, ISU Mureş acţionează în judeţul Vâlcea, ISU Alba intervine în judeţul Gorj, ISU Braşov acţionează în judeţul Dolj, ISU Sibiu intervine în judeţul Mehedinţi, iar ISU Arad sprijină intervenţia colegilor din judeţul Caraş-Severin.
“Totodată, din dispoziţia vicepremierului Gabriel Oprea, în sprijinul forţelor care acţionează în judeţul Teleorman au fost trimişi peste 50 de pompieri de la ISU Bucureşti, mai multe motopompe, bărci pneumatice, dar şi o cisternă pentru transportul de apă potabilă pentru comunităţile care au nevoie”, se mai arată în comunicat.
Pentru a veni în ajutorul comunităţilor din judeţul Dolj care au fost afectate de inundaţii, se vor scoate de la Rezervele de Stat 10 tone de motorină destinată susţinerii acţiunilor de intervenţie a instituţiilor specializate ale statului care acţionează pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor.

Sursele de apă, monitorizate de DSP
Direcţia de Sănătate Publică Gorj, prin intermediul reprezentanţilor dispuşi în teritoriu, monitorizează sursele de apă şi starea de sănătate a persoanelor aflate în zonele afectate de inundaţii, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al instituţiei, Elena Piţian.
Potrivit acesteia, una dintre localităţile cel mai grav afectate de inundaţii, oraşul Novaci, are instalaţie centrală de apă care nu a fost pusă în pericol de viitură, nefiind înregistrate probleme în acest sens. Angajaţii DSP verifică şi dacă se impune vaccinarea populaţiei din zonele respective.
“DSP monitorizează în continuare sursele de apă din localităţile afectate. Din fericire, Novaci are instalaţie centrală de apă care am înţeles că nu a fost afectată şi nu sunt probleme. Monitorizăm fântânile publice, fântânile populaţiei care au fost afectate, colegii mei chiar sunt în teritoriu şi dezinfectează aceste fântâni, iar periodic vom lua probe de apă din aceste surse de apă. Acolo unde se impune vaccinarea populaţiei, colegii mei vor efectua, avem medici de familie în teritoriu care monitorizează starea de sănătate şi dacă apar probleme vom fi anunţaţi. În astfel de situaţii se impune vaccinarea antitetanică pentru că oamenii manipulează obiecte dure, se pot tăia, se pot înţepa, este acel mâl care a rămas la faţa locului şi în momentul în care se impune vor fi vaccinaţi antitetanos. Noi avem doze suficiente la nivel judeţean”, a spus Elena Piţian.
Ea a menţionat că recomandă oamenilor din zonele inundate să acorde o atenţie sporită produselor alimentare pe care le consumă în această perioadă, făcând totodată un apel către aceştia să aibă grijă la felul în care manipulează cadavrele animalelor.



×