x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Apa din fântână, principala sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi

Apa din fântână, principala sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi

de Daniela Dimitriu    |    17 Iul 2012   •   18:47

Peste 600 de specialisti din Agentia pentru Protectia Mediului, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Autoritatea Sanitar Veterinara, Directia de Sanatate Publica, Garda de Mediu si Directia pentru Agricultura au participat la cele 7 seminarii organizate pana acum, in cadrul Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti.

Workshop-urile s-au desfasurat la Covasna in 26 si 27 aprilie pentru bazinul hidrografic Olt din care fac parte judetele Covasna, Harghita, Brasov, Sibiu, Valcea si Olt, la Bucuresti in 16 si 17 mai pentru bazinul hidrografic Arges-Vedea, din care fac parte judetele Arges, Teleorman, Giurgiu, Ilfov si Capitala Romaniei, la Buzau in 7 si 8 iunie pentru bazinul hidrografic Buzau Ialomita, din care fac parte Buzau, Braila, Dambovita, Ialomita si Prahova, la Bacau in 14 si 15 iunie pentru bazinul hidrografic Siret din care fac parte judetele Bacau, Vrancea, Neamt si Suceava, la Iasi in 19 si 20 iunie pentru bazinul hidrografic Prut Barlad, din care fac parte judetele Botosani, Iasi, Vaslui si Galati, la Constanta in 10 si 11 iulie pentru bazinul hidrografic Dobrogea – Litoral, din care fac parte judetele Constanta, Tulcea si Braila si la Craiova, zilele acestea (17, 18 iulie) pentru bazinul hidrografic Jiu, din care fac parte judetele Dolj, Gorj si Mehedinti.

Expertii de mediu angajati in Proiectul Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti le-au explicat celor prezenti la seminarii despre cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti ­ apa din fantana. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor. Impreuna, experti si participanti la seminarii au cautat solutii pentru imbunatatirea calitatii apei, dar au aflat si despre masurile pe care Ministerul Mediului impreuna cu Banca Mondiala si Guvernul Romaniei le iau, in acest sens. Este vorba despre investitii pentru depozitarea gunoiului de grajd si informarea publicului pentru pastrarea surselor de apa curate. Investititiile se deruleaza in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti. In cadrul Proiectului au fost date in folosinta inca de la sfarsitul anului trecut 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd.

O investitie de 314.000 euro in Mehedinti
Una dintre investitii este in Bazinul Hidrografic Jiu, la Ghercesti, in judetul Dolj. Pe langa platforma comunala au fost date in folosinta si 150 de platforme individuale. O investitie de 314.000 euro a fost facuta in comuna Garla Mare, din Mehedinti si consta in construirea platformei comunale pentru colectarea gunoiului de grajd si utilaje pentru colectarea, transportul si imprastierea gunoiului. In lunile iunie si iulie au fost finalizate alte 18 platforme comunale, in zone vulnerabile la poluarea cu nitrati. Este prevazut in proiect ca in mai 2013 sa fie receptionate inca 40 de platforme de colectare. Printre acestea si cea de la Balesti, din judetul Gorj. O alta componenta a proiectului este infiintarea de statii de epurare si constructia retelelor de canalizare.

In cadrul Proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti sunt prevazute plantari de perdele forestiere de protectie. Pana acum s-au plantat peste 130 de hectare de perdele forestiere.

Campania de promovare a proiectului urmareste constientizarea oamenilor la riscul poluarii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale. Actiunea de sensibilizare va continua in alte 4 administratii regionale din Romania. in cadrul campaniei vor avea loc si seminarii locale in 86 de comune. Se va forma o caravana care va cutreiera localitatile sensibile la poluarea cu nitrati, iar campania se va incheia cu traininguri aplicate care se vor desfasura in scolile romanesti. Mai multe informatii despre proiect, gasiti pe www.inpcp.ro, www.inpcp-campanie.ro, www.blog.inpcp-campanie.ro.

×