x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aromânii vor să obţină statutul de minoritate etnică

Aromânii vor să obţină statutul de minoritate etnică

23 Mai 2009   •   00:00

Peste 500 de membri ai comunităţii aromânilor au participat, astăzi, de Ziua Naţională a Aromânilor, la Adunarea Generală a organizaţiei, prilej cu care au adoptat o rezoluţie prin care se angajează să continue demersurile de obţinere a statutului de minoritate etnică.

Rezoluţia reafirmă dezideratul comunităţii, exprimat în documentul 'Vrearea a armanjloru' ('Dorinţa aromânilor'), adoptat la Adunarea Generală din 2005.

Alături de aromânii din ţară, la evenimentul organizat sâmbătă, la Palatul Parlamentului, au luat parte membri ai acestei comunităţi din Franţa, Germania şi Grecia.

Preşedintele Uniunii Federale a Naţionalităţilor din Europa, Hans Heinrich Hansen, a salutat demersurile aromânilor şi şi-a exprimat sprijinul pentru realizarea obiectivelor acestora.

După Adunarea Generală de la Palatul Parlamentului, în Parcul Herăstrău va avea loc un spectacol susţinut de Elena Gheorghe, Ianula, formaţiile Steaua di Vreari, Shopatlu. De asemenea, vor fi organizate expoziţii de costume populare, de fotografii, dar şi de mâncăruri tradiţionale.

Comunitatea armână din România are ca scop păstrarea şi dezvoltarea limbii aromâne, a tradiţiilor şi a culturii aromâne. De asemenea, se are în vedere înlesnirea legăturilor între aromânii ce trăiesc în comunităţi distincte pe întreg spaţiul Balcanic, precum şi cu alte comunităţi armâne din alte state.

Agerpres

×
Subiecte în articol: observator