Bibliotecarul Avram Iancu, din Petroşani, care încearcă de doi ani să traverseze înot Canalul Mânecii, fără costum de protecţie, a reuşit să ajungă din Anglia în Franţa în noaptea de luni spre marţi, atingându-şi scopul. Bărbatul spune că vrea să profite de notorietatea sa pentru a strânge bani în campania de achiziţionare a "Cuminţeniei pământului".
Pentru a îndeplini criteriile impuse de organizaţia Channel Swimming Association şi a intra în clubul puţin numeros al celor care au traversat înot Canalul Mânceii, Avram Iancu a trebuit să facă acest lucru doar în slip şi cu o cască pe cap. "În 7 august 2014 deveneam primul român care a atacat apele îngheţate ale Canalului Mânecii, în mod oficial şi după reguli, stabilind o premieră pentru România. Acum s-a dat bătălia finală! Am câştigat! După 62 de kilometri parcurşi şi aproape 18 ore de chin fizic, dar mai ales psihic, cum n-am mai trăit niciodată, am răpus bestia", a declarat românul din Petroşani după traversarea Canalului Mânecii. "După ce unicul drapel al României a arborat tot timpul pe catargul ambarcaţiunii, ducându-l în Franta, mă bucur să revin în România, ţara unde m-am născut, crescut, ţara pe care n-o voi părăsi niciodată, ţara pentru care lupt, muncesc, şi pe care o voi construi cu umila mea contribuţie, alături de ceilalţi români", a mai spus românul. Avram Iancu programase traversarea pentru luna iulie, iar apoi pentru prima jumătate a lunii august, însă a trebuit să renunţe din cauza vremii nefavorabile. Avram Iancu spune că înoată pe distanţe lungi pentru diferite campanii umanitare. Acum doreşte să se implice în strângerea de fonduri pentru achiziţionarea de către stat a statuii "Cuminţenia Pământului". "În acest an am înotat câte 11-12 ore continuu pentru diferite cauze umanitare, în sprijinul bătrânilor de la un azil de bătrâni din Petroşani sau al unei fetiţe cu mari probleme de sănătate din Bumbeşti Jiu. Acum vreau să înot pentru un simbol naţional, pentru Constantin Brâncuşi şi pentru opera sa", a spus Avram Iancu.
Idee: Românul a mai avut două tentative de traversare a Canalului Mânecii, în 2014 şi 2015. Ultima dată acesta a fost oprit de organizatori la câţiva kilometri de ţărmul francez, deoarece valurile şi curenţii care se formaseră îi puneau viaţa în pericol. Din 1875 şi până în prezent doar 1.386 de persoane au reuşit să traverseze Canalul Mânecii înot, fără să poare costum de protecţie.
Explicaţie foto: Pe lângă înot, Avram Iancu este karatist, triatlonist, face ciclism şi alergare montană