x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câinii cu stăpâni, fără microcipuri

Câinii cu stăpâni, fără microcipuri

01 Iul 2009   •   00:00

Consilierii generali au votat ieri seară un proiect de hotărâre care nu mai prevede sterilizarea animalelor care au stăpân şi nici obligativitatea aplicării de microcipuri. Actul a fost votat într-o formă modificată faţă de cea iniţală.



Simona Panaitescu, directorul Administraţiei pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân Bucureşti, a spus că această hotărâre oficializează întoarcerea câinilor fără stăpân sterilizaţi pe stradă, care până în prezent era făcută din dispoziţie de primar. Panaitescu susţine că este esenţială identificarea animalelor prin microcipare, pentru că altfel nu ai cum să tragi la răspundere stăpânii care îşi abandonează căţeii sau care îi lasă să se înmulţească. De altfel, hotărârea votată nu prevede nici o sancţiune în acest caz.

Potrivit Mediafax, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că i s-a explicat că nu are cum să introducă obligativitatea sterilizării la animalele cu stăpân şi că "nu poate intra în curtea omului ca să facă asta", pentru că acestea sunt considerate bunuri mobile.

Există posibilitatea, potrivit proiectului, ca cei care vor să îşi ducă câinele să îl sterilizeze gratuit la cabinete veterinare cu care Administraţia ar putea încheia contracte, însă Panaitescu a spus că în acest an nu există bani pentru a încheia aceste contracte.

Panaitescu a adăugat că speră ca într-o lună să se deschidă şi al doilea adăpost pentru câinii fără stăpân, la Mihăileşti, unde pot fi ţinuti 500 de animale, pe lângă adăpostul Theordor Pallady unde sunt aproximativ 400 de câini.

Potrivit hotărârii, Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân Bucureşti va înfiinţa din fonduri proprii, în funcţie de necesităţi, adăposturi publice pentru câinii capturaţi în vederea sterilizării cât şi pentru cei pierduţi, abandonaţi, rămaşi fără deţinător prin decesul acestuia, pentru câinii confiscaţi, sau care, din diverse motive, nu pot supravieţui fără a fi asistaţi.

Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân va putea încheia contracte de prestări servicii de sterilizare a câinilor cu sau fără stăpân, după caz, cu medicii veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile Legii 160/1998.

Medicii veterinari, organizaţi potrivit Legii 160/1998, care au contract de prestări servicii cu Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân Bucureşti, vor transmite lunar, în scris, situaţia câinilor sterilizaţi, vaccinaţi, deparazitaţi, identificaţi, pentru introducerea în baza unică de date, prezentând formularul de adopţie sau cererea de reîntoarcere în teritoriu.

×
Subiecte în articol: observator câinilor stapan