x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Călin Peter Netzer: "Ursul de Aur" este un premiu important pentru cariera mea şi pentru România

Călin Peter Netzer: "Ursul de Aur" este un premiu important pentru cariera mea şi pentru România

17 Feb 2013   •   09:31
Călin Peter Netzer: "Ursul de Aur" este un premiu important pentru cariera mea şi pentru România
Sursa foto: captura video

Regizorul Călin Peter Netzer a declarat că trofeul Ursul de Aur primit de filmul său "Poziţia copilului" la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin este un premiu foarte important pentru cariera lui, dar şi pentru România. "Este un premiu foarte important pentru cariera mea, pentru România şi confirmă valoarea cinematografiei româneaşti. Este unul dintre cele mai mari premii din cinematografia românească, este un eveniment", a spus Călin Netzer.

Potrivit lui Netzer, filmul "Poziţia copilului" a fost primit "excepţional" de presa internaţională.

"Presa internaţională a fost foarte elogioasă", a spus Călin Netzer, potrivit Mediafax. Totodată, Călin Netzer a spus că filmul a fost vândut deja în foarte multe ţări, printre care Germania, Franţa, Italia, Grecia, Marea Britanie, SUA şi Taiwan.

În România, filmul "Poziţia copilului" va avea premiera oficială pe 7 martie.

"Voi încerca să spun ceva, deşi am rămas fără cuvinte. Mulţumesc Berlinalei pentru faptul că ne-a invitat aici, mulţumesc directorului festivalului, Dieter Kosslick, dar şi lui Răzvan Rădulescu, cu care am scris scenariul acestui film", a spus Netzer, sâmbătă seară, pe scena Berlinalei, după ce a primit trofeul Ursul de Aur.

"Vreau să mulţumesc juriului, preşedintelui său Wong Kar Wai, pentru acest premiu minunat", a adăugat regizorul român.

La rândul ei, producătoarea peliculei, Ada Solomon, a declarat pe scena Berlinalei: "Sunt mai obişnuită să fiu o luptătoare decât să câştig. Mulţumesc actriţei noastre principale, Luminiţa Gheorghiu, acest premiu este în mare parte şi premiul ei. Desigur, îi mulţumesc lui Călin Peter Netzer care a făcut acest film".

"Politicienii români ar trebui să fie mai atenţi faţă de cinematografia română şi de cineaştii români, care sunt nişte ambasadori extraordinari pentru România. Le mulţumesc şi celor care nu au crezut în noi, care nu ne-au susţinut, pentru că ne-au făcut să devenim astfel mai puternici şi mai hotărâţi", a adăugat Ada Solomon, care şi-a încheiat discursul mulţumind femeilor puternice din România, femeilor care lucrează în industria cinematografică, dar şi Berlinalei, un festival pe care îl consideră "un atelier de talente".

"Poziţia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

×