x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Caravana care poate aduce banii la ţară

Caravana care poate aduce banii la ţară

de Carmen Anghel    |    28 Feb 2013   •   16:59
Caravana care poate aduce banii la ţară
Sursa foto: Alina Ramona Anghel/Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti

”PNDR vine în satul tău” este o campanie menită să informeze oamenii din mediul rural de ce fonduri pot beneficia prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală(PNDR) privind derularea fondurilor europene.

Campania presupune derularea unui circuit naţional şi se va realiza sub forma unei caravane informative, în cadrul căreia 15 rulote expoziţionale vor ajunge în toate judeţele ţării, în peste 3200 de comune; timp de 10 luni, începând din martie, vor fi oferite informaţii şi se vor distribui materiale informative şi promoţionale către cel puţin 160.000 de potenţiali beneficiari ai PNDR.

Obiectivul principal al campaniei este creşterea indicelui de absorbţie efectivă şi corectă a fondurilor nerambursabile acordate de PNDR, în sensul creşterii gradului de acurateţe şi corectitudine a întocmirii cererilor de plată, precum şi a cererilor de finanţare.

Campania s-a lansat la 28 februarie, de Agenţia de Plăţi pentru Dezvolare Rurală şi Pescuit, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti(MNSDG).

Fondurile europene atrase de mediul rural din România au depăşit până în prezent 4,8 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un grad de absorbţie de 55%, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la lansarea caravanei de informare privind fondurile europene.

"Putem accesa 100% fondurile europene pe dezvoltare rurală în anii 2014 şi 2015, dar ar trebui să contractăm 110% din fonduri în acest an ca să ne asigurăm că vom atrage în totalitate toate fondurile. Toţi spun că APDRP a făcut progrese importante, inclusiv reprezentanţii europeni, pentru că numai în toamna anului trecut agenţia a avut 7 misiuni de audit de la Comisia Europeană, în numai 3 luni şi jumătate, iar lucrurile au mers destul de bine. Trebuie să ne asigurăm că vom face totul cum trebuie şi fără corecţii financiare", a mai spus ministrul Agriculturii.
De asemenea, minsitrul a dat o altă veste bună pentru cei din meidul rural: cât de curând se are în vedere acordarea unei atenţii sporite pentru crearea de ferme familiale, mai ales că foarte mulţi tineri, inclusiv din oraşe, şi-au arătat interesul pentru întoarcerea la ţară. Zona montană intră şi ea în preocupările ministerului, în sensul revigorării acesteia.  
La finalul întâlnirii, Daniel Constantin a primit din partea directorului general al MNSDG Paulina Popoiu câteva cărţi despre lumea satului românesc.

×
Subiecte în articol: Muzeul Satului