x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cătălin Predoiu: Sistemul judiciar are nevoie de reguli privind salarizarea

Cătălin Predoiu: Sistemul judiciar are nevoie de reguli privind salarizarea

22 Apr 2009   •   00:00

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, susţine că sistemul judiciar are nevoie urgentă de reguli privind salarizarea, pentru a se pune capăt valului de procese intentate statului de către magistraţi şi alţi salariaţi.



"De mai mulţi ani, sistemul judiciar se confruntă nu numai cu proceduri greoaie, dar şi cu incoerenţă în sistemul de salarizare. Această incoerenţă provine deopotrivă din modificările legislative frecvente şi necorelate şi din jurisprudenţa neunitară şi excesivă în materie. Depăşirea limitelor autorităţii judecătoreşti în această privinţă a pus guvernele în imposibilitatea previzionării sumelor necesare salarizării şi a condus la apariţia arieratelor", afirmă Cătălin Predoiu, citat de Agerpres.

Predoiu apreciază că este nevoie de un dialog urgent Executiv - Legislativ - CSM, pentru a se stabili modalitatea şi termenele de stingere a arieratelor acumulate în ultimii ani în sistemul judiciar. Pe de altă parte, Ministrul Justiţiei a luat act de decizia Coaliţiei de la guvernare de a se adopta o lege unică de salarizare pe întreg sectorul bugetar. Practic, prin această decizie, Ministerul Justiţiei nu va mai susţine adoptarea unei legi separate pentru personalul său.

În acelaşi timp, Predoiu afirmă că MJLC va continua să participe activ la grupul de lucru constituit la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pentru adoptarea legii unice a salarizării în sistemul bugetar. "Sistemul judiciar trebuie în acelaşi timp să accepte faptul că toate categoriile socio-profesionale trebuie să se încadreze în eforturile bugetare impuse de actuala situaţie economică", subliniază Predoiu.

×
Subiecte în articol: observator sistemul