x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cavnic, prima staţiune din ţară unde se schiază

Cavnic, prima staţiune din ţară unde se schiază

de Sorin Anghel    |    Anca Ardeleanu    |    12 Noi 2007   •   00:00
Cavnic, prima staţiune din ţară unde se schiază

La munte e iarnă autentică. Week-end-ul care a trecut a fost primul cănd s-a putut schia. La Cavnic, in Maramureş, s-a deschis sezonul de schi, iar turiştii din Ardeal s-au inghesuit să vină la părtii. Stratul de zăpadă a fost de 20 cm in Poiana Braşov, 50 cm in Parăng şi aproape un metru la Bălea. In ţară, de miercuri, mercurul va atinge valori de 10-11ÞC, temperaturi normale pentru noiembrie.


La munte e iarnă autentică. Week-end-ul ce a trecut a fost primul in care s-a putut schia. La Cavnic, in Maramureş, s-a deschis sezonul de schi, iar turiştii din Ardeal s-au inghesuit să vină la părtii.

Cod alb! Asta au primit schiorii din Ardeal la sfărşitul săptămănii trecute. Cel mai gros strat de zăpadă şi cele mai puternice ninsori s-au inregistrat in Maramureş.


PROFIL. Cavnic, altcăndva un veritabil oraş minier, face tot mai mulţi paşi către o localitate cu profil turistic. Deocamdată ar fi o exagerare să vorbim despre staţiune aici, dar lucrurile pot evolua. Mai ales că locul pare binecuvăntat, dacă ţinem cont că sezonul de schi a fost deschis mai devreme ca niciodată. Nimeni nu işi mai aminteşte de cănd nu s-a mai schiat la Cavnic sau in Maramureş de la 11 noiembrie.

După o iarnă zgărcită in zăpadă, schiorii meritau un astfel de cadou. Unora chiar nu le-a venit să creadă că instalaţiile de transport funcţionează sau că părtiile au fost bătute cu "ratrackul". De fapt, totul s-a intămplat peste noapte. Asta din cauza faptului că cele două domenii schiabile din Cavnic nu au avut energie electrică in ultimele patru luni. Situaţia a revenit la normal in momentul in care administraţia locală a sesizat că s-ar putea schia şi totul
s-a rezolvat.


ADEVÃ...R. "Cavnic este polul zăpezii din Maramureş", aşa se laudă localnicii. Şi au tot dreptul să facă asta din moment ce la Cavnic s-a schiat pentru prima oară in această iarnă. Pe un strat de zăpadă moale, care in unele locuri ajunge şi la un metru grosime, schiorii din tot Ardealul s-au adunat pentru prima zi de schi a sezonului. Parcările au fost aglomerate, iar la centrele de inchiriere a fost forfotă mare. Mulţi dintre turişti au evitat să vină cu schiurile sau plăcile de snowboard de acasă. Asta pentru că se spune că in prima zi de schi e bine să inchiriezi echipamentul, deoarece la virajele mai puternice poţi să ajungi pe iarbă sau pe pietre. Lucrul ăsta nu l-a trăit insă nimeni la Cavnic. Indiferent dacă a schiat la Roata sau la Icoana. "Nu prea mi-a venit să cred că se schiază la Cavnic. Am plecat de dimineaţă din Cluj-Napoca şi nu era foarte frig. M-am convins că e zăpadă cănd mai aveam 30 de kilometri pănă să ajung la Baia Mare şi se vedea Gutăiul. Era totul alb. M-am grăbit să ajung căt mai repede, pentru că sunt tare pasionată de snowboard", a povestit Ioana, medic stomatolog. N-a putut să vină cu gaşca, pentru că a fost greu să-şi convingă prietenii că părtiile sunt practicabile şi sezonul de schi s-a deschis. "Dar lasă că e mai bine aşa. Acum o să le trimitem poze, să le facem in ciudă", a punctat clujeanca. Chiar dacă sunt relativ aproape de Cavnic, părtiile de la Şuior şi de la Mogoşa nu au fost căutate de turişti. "Este zăpadă la noi, dar nu a venit nimeni să schieze. Nu am avut nici o client in week-end", a declarat unul dintre angajaţii telescaunului de la Mogoşa. In plus, teleschiul care deserveşte părtia Moski, aparţinănd lui Petre Copos, frate cu George Copos, nu are crosele montate pe cablu.


VIP. Ninsorile din ultimele zile nu au fost suficiente pentru deschiderea părtiilor pe Valea Prahovei. La Sinaia, drumul care duce la Cota 1.4000 a fost acoperit cu un strat de zăpadă gros de 20 de centimetri. Din cauza viscolului, pistele nu sunt practicabile. In plus, nici lucrările la telegondolă nu inaintează, astfel că termenul de finalizare a proiectului a fost fixat pentru anul viitor. Tot din cauza ninsorii, lucrările la o altă telegondolă, cea de la Azuga, trenează. Dar administratorul a dat asigurări că pănă la Crăciun totul va fi gata. Nici la Predeal sau in Poiana Braşov lucrurile nu au stat altfel. Zăpadă de o palmă sau două şi instalaţii de transport de cablu aflate incă in vacanţă.

Bălea Lac, zăpadă de 87 de centimetri

In acest week-end a nins in mai toate staţiunile montane. Stratul de zăpadă la Poiana Braşov depăşea ieri 20 de centimetri, la Predeal, era de 10 centimetri, in staţiunea Parăng din Valea Jiului - de 50 de centimetri şi in masivul Retezat, peste 20 de centimetri. Recordul de ninsoare in acest sfărşit de săptămănă a fost atins in Sibiu, la Păltiniş zăpada măsurănd 25 de centimetri, in vreme ce la Bălea Lac stratul de nea a ajuns ieri la 87 de centimetri.

De măine, vremea se incălzeşte

Conform specialiştilor ANM, in următoarele zile, vremea se va ameliora atăt sub aspectul precipitaţiilor, căt şi sub aspect termic. Astfel, ca urmare a transportului de aer mai cald spre Romănia pe o direcţie vestică, sud-vestică, valorile termice vor creşte de la o zi la alta. Astăzi, insă va fi destul de rece in nordul şi in centrul ţării, maxima nedepăşind 9 grade Celsius. La munte, ninsorile vor continua. De marţi, ploile se vor opri in sudul şi in estul teritoriului naţional şi se vor restrănge spre nord-vestul ţării. Temperaturile maxime se vor situa la mijlocul acestei săptămăni intre 2 şi 12 grade Celsius, iar
minimele intre -3 şi 5 grade Celsius, fiind temperaturi normale pentru luna noiembrie.

Comentariul specialistului

In următoarele trei zile, ca urmare a transportului de aer ceva mai cald spre ţara noastră pe o direcţie vestică, sud-vestică, valorile termice vor creşte de la o zi la alta. Astăzi, regimul termic va fi rece, chiar deosebit de rece in regiunile nordice şi centrale cu valori diurne cuprinse intre 0 şi 9 grade, şi nocturne, situate intre 8 şi 2 grade şi vor fi innorări in nord-vest şi centru, dar precipitaţiile vor fi puţine şi slabe cantitativ. La munte va ninge. Incepănd de măine, aria precipitaţiilor se va restrănge spre nord-vest, nebulozitatea va fi in diminuare şi temperatura aerului, in creştere treptată, se va apropia de valorile normale ale primei decade a lunii noiembrie: maxime termice intre 2 şi 12 grade şi minime intre - 3 şi 5 grade, uşor mai coborăte in depresiuni.

  • meteorolog, Doina Mărăşoiu

Bucureşti

maximă: 8°C ● minimă: - 3°C
● Astăzi: Cerul va fi variabil, iar văntul moderat, cu unele intensificări, in prima parte a zilei.

● Măine: Cerul va fi variabil, iar văntul in general slab. Maxima: 9°C, iar minima: - 3°C.

● Poimăine: Cerul va fi variabil, cu innorări noaptea, incăt spre sfărşitul intervalului vor fi condiţii să plouă. Văntul va sufla slab şi moderat. Maxima: 10°C, iar minima: 2°C.



Azi in ţară

Bacău 4°C ● Baia Mare 3°C ● Braşov 2°C ● Buzău 7°C ● Cluj-Napoca 2°C ● Constanţa 8°C ● Craiova 7°C ● Deva 5°C ● Galaţi 5°C ● Iaşi 4°C ● Miercurea Ciuc 0°C ● Oradea 4°C ● Piteşti 7°C ● Sibiu 4°C ● Suceava 3°C ● Tărgu-Mureş 3°C ● Timişoara 6°C
temperaturi maxime


In Europa

Amsterdam 8°C ● Atena 21°C ● Berlin 3°C ● Budapesta 4°C ● Chişinău 3°C ● Copenhaga 5°C ● Dublin 9°C ● Zürich 6°C ● Ankara 14°C ● Kiev - 1°C ● Lisabona 22°C ● Londra 8°C ● Madrid 18°C ● Moscova - 1°C ● Oslo 3°C ● Paris 8°C ● Praga 3°C ● Roma 19°C ● Sofia 4°C ● Stockholm 3°C ● Varşovia 3°C ● Viena 4°C

×
Subiecte în articol: observator grade zăpadă cavnic centimetri