x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce spune preşedintele Iohannis despre rechemarea ambasadorului României în SUA, George Maior

Ce spune preşedintele Iohannis despre rechemarea ambasadorului României în SUA, George Maior

08 Mai 2019   •   17:15
Ce spune preşedintele Iohannis despre rechemarea ambasadorului României în SUA, George Maior

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că va lua o decizie în privinţa ambasadorului României în SUA, George Maior, după summitul UE de la Sibiu.

"Am văzut această scrisoare şi imediat după ce terminăm cu summitul, voi lua o decizie în această chestiune", a spus Iohannis.

Propunerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior, a venit după analiza mandatului diplomatului, ale cărui acţiuni "nu îi mai permit să promoveze în mod credibil interesele României în Statele Unite ale Americii" arată un comunicat al MAE.

"Propunerea de rechemare a avut la loc ca urmare a analizei MAE referitoare la mandatul ambasadorului George Maior şi s-a bazat pe evaluarea impactului asupra relaţiilor cu SUA, partener strategic al României, aşa cum rezulta din 'Raportul privind folosirea Serviciului Român de Informaţii de către domnul ambasador George Maior în scopuri personale', document oficial al Parlamentului României", potrivit sursei citate.

Raportul Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru controlul SRI a fost publicat la 18 aprilie, aminteşte ministerul.

Totodată, reiterează solicitarea Comisiei de politică externă a Senatului ca MAE să facă o analiză referitoare la mandatul ambasadorului şi Decizia Curţii Constituţionale a României "referitoare la Protocoalele încheiate de SRI cu autorităţile judiciare prin care s-au adus atingeri grave ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români sau intereselor României".

"Prin urmare, acţiunile menţionate nu îi mai permit domnului George Maior să promoveze în mod credibil interesele României în Statele Unite ale Americii", mai arată MAE.

În conformitate cu legislaţia şi practica în domeniu, preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României în străinătate. AGERPRES

×