x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă: Rezoluția Parlamentului Olandei, un raport care solicită clarificări

Ciucă: Rezoluția Parlamentului Olandei, un raport care solicită clarificări

21 Oct 2022   •   13:13
Ciucă: Rezoluția Parlamentului Olandei, un raport care solicită clarificări

Rezoluția Parlamentului Olandei nu e un raport de respingere a aderării, ci este un raport care solicită clarificări legate de subiectele care au stat pe agenda relațiilor cu UE, legate de statul de drept, corupție și de crimă organizată, spune premierul Nicolae Ciucă.

„Am făcut și vom mai face ceea ce trebuie, astfel încât să ne convingem toți partenerii din UE că România a îndeplinit criteriile tehnice de aderare la Schengen. Acest lucru e dovedit de rezultatele comisiei de verificare, unde au fost reprezentanți din toate țările europene, iar rezultatul va fi prezentat pe 26. În Parlamentul Țărilor de Jos a fost prezentată o rezoluție care solicită... Nu e un raport de respingere a aderării, ci este un raport care solicită clarificări legate de subiectele care au stat pe agenda relațiilor cu UE, legate de statul de drept, corupție și de crimă organizată. În discuția pe care am avut-o cu președintele Iohannis și premierul Rutte am înțeles că e nevoie de anumite clarificări”, spune Nicolae Ciucă.

El spune că și-a exprimat disponibilitatea să pună la dispoziție toate datele necesare.

„Inclusiv posibilitatea ca prin Ministerul de Interne, dl Bode a transmis deja o scrisoare formală către omologul său, pentru a putea să vină să clarificăm toate aspectele care sunt de clarificat. (...) Dacă în Olanda sunt anumite lucruri de lămurit, suntem aici, le lămurim”, încheie premierul.

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluție prin care solicită guvernului de la Haga să nu își modifice poziția față de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

„Camera, după ce a ascultat deliberările, luând act de faptul că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi discutată în curând; luând act de faptul că guvernul olandez a votat timp de mulți ani împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen din cauza corupției persistente și a problemelor persistente legate de crima organizată din ambele țări; întrucât corupția și problemele legate de crima organizată dintr-o țară Schengen pot crea probleme majore pentru funcționarea controlului la frontieră din țara respectivă și pot reprezenta astfel riscuri de securitate pentru Țările de Jos și pentru întregul spațiu Schengen, întrucât în prezent sunt în curs de desfășurare anchete de anvergură limitată și misiuni de investigare a funcționării statului de drept, a corupției și a crimei organizate în România și Bulgaria”, se arată în textul rezoluției adoptate în Parlament.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca