Medicii pot prescrie, din iunie, retete in sistem electronic, acest program urmand sa devina obligatoriu incepand cu 1 iulie, a declarat directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Dorin Ionescu.
"Sistemul privind prescrierea electronica a retetelor este pregatit sa intre in functiune la 1 iunie. Astfel, medicii ar putea prescrie retetele in acest sistem incepand cu acesta zi, dar nu vor fi obligati. Este nevoie de o pregaire in acest sens", a explicat Dorin Ionescu.
Directorul general al CNAS a mai spus ca, incepand din 1 iulie, medicii vor fi obligati sa prescrie retetele in sistem electronic.
"Din 1 iulie, insa, medicii vor fi obligati sa prescrie retetele in sistem electromic. Totusi, timp de cateva luni, prescrierea electronica va functiona in paralel cu cea clasica, pana la sfarsitul anului", a adaugat Ionescu.
Fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta, anunta, in martie, ca a obtinut fonduri europene nerambursabile in valoare totala de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru implementarea prescriptiei si a dosarului electronic.
"Din 1 iunie, va demara sistemul de prescriere electronic, care va functiona o perioada in paralel cu cel de acum", spunea Duta
Reteta electronica va face parte dintr-o platforma integrata complexa intitulata "Platforma informatica a asigurarilor de sanatate - PIAS". Principalele beneficii ale acestei platforme vizeaza administrarea informatica unitara si managementul deciziilor, cresterea performantelor in acordarea serviciilor, facilitarea raportarii si decontarii acestora, dar si monitorizarea si controlul utilizarii fondurilor.
Potrivit CNAS, avantajul prescriptiei electronice este acela ca vor fi asigurate siguranta tratamentului si reducerea riscului de complicatii prin evitarea erorilor de prescriere si acuratetea informatiei. De asemenea, un alt avantaj al acestui tip de prescriere vizeaza predictibilitatea consumului de medicamente si un management performant.
Prescriptia electronica va preveni frauda in sistem, care in prezent este estimata la doua-trei sute de milioane de euro, a mai spus, in martie, Lucian Duta.
Medicii de familie spun ca prescrierea electronica va reduce birocratia si "maldarul de hartii pe care erau obligati sa le completeze". "Este mult mai simplu. Nu mai cumparam tipizate de la Casa. La inceput, pacientul va merge cu o hartie la farmacie, dar in timp va merge fara nimic si farmacistul va citi prescriptia online", a explicat medicul de familie Carmen Barba, prezenta vineri la Forumul Medicilor de Familie.
Potrivit medicilor, acest sistem este benefic daca nu incarca medicul cu hartii. Mai mult, retetele vor fi prescrise atat pe denumirea comuna internationala (DCI), cat si pe denumirea comerciala (DC), cea de la raft.
"Prescrierea pe DCI si pe DC ajuta pentru ca farmacia nu va mai putea schimba medicamentul cu care s-a obisnuit bolnavul", a mai spus dr. Barba.