x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cod portocaliu - Ploile se mută in estul ţării

Cod portocaliu - Ploile se mută in estul ţării

de Anca Ardeleanu    |    24 Oct 2007   •   00:00
Cod portocaliu - Ploile se mută in estul ţării

Precipitaţiile din ultimele zile au afectat mai multe judeţe. Peste o sută de localităţi au rămas fără energie electrică şi numeroase drumuri au fost blocate.
Precipitaţiile din ultimele zile au afectat mai multe judeţe. Peste o sută de localităţi au rămas fără energie electrică şi numeroase drumuri au fost blocate.

Din păcate, vremea rea nu se opreşte. Hidrologii au emis o nouă avertizare, de această dată cotată cu cod portocaliu, care a intrat azi in vigoare şi va fi valabilă pănă măine.

Avertizarea vizează răurile Strei, Timiş, Bărzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rămnicu Sărat, Putna, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava, Bărlad, Prut şi răurile din Dobrogea. S-a inrăutăţit situaţia in Gorj, Vălcea, Dămboviţa, Prahova, Braşov, Covasna, Buzău, Vrancea, Harghita şi Bacău. In aceste zone pot avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi păraie, creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie şi izolat a cotelor de inundaţie.

Totuşi, conform meteorologilor, locuitorii din sudul ţării au scăpat de astăzi de ploi, acestea mutăndu-se in zona de est, zonă in care precipitaţiile vor fi insemnate cantitativ. Mercurul termometrelor va atinge valorile maxime normale pentru această dată calendaristică, acestea situăndu-se intre 10 şi 18 grade, la amiază, iar dimineaţa intre 2 şi 10 grade. La sfărşitul acestui week-end şi inceputul săptămănii viitoare va fi un alt interval cu ploi, tot de influenţă mediteraneeană, prezent in toată ţară.
Â
Â

Starea vremii 24 octombrie 2007Â

Comentariul Specialistului

Din vestul Italiei pănă deasupra Mării Negre şi din sudul Poloniei pănă in Grecia, presiunea atmosferică va rămăne scăzută şi astăzi. Formaţiunile noroase existente acolo vor mai determina precipitaţii in acest spaţiu, insă, din punct de vedere cantitativ, acestea vor fi in diminuare, cel puţin la nord de Peninsula Balcanică. Alte formaţiuni noroase se vor genera in Peninsula Iberică şi ploi multe vor fi in continuare in ţările limitrofe Mării Mediterane. Restul continentului va fi dominat de maximul de presiune, format intr-o masă de aer rece, care se va menţine conducănd la o nouă scădere de temperatură, scădere care insă nu va fi foarte accentuată ca in ultima perioadă.

•meteorolog Romica Jurca

 Â

Azi in ţară

Bacău  14°C

Baia Mare       15°C

Braşov 15°C

Buzău  16°C

Cluj-Napoca   13°C

Constanţa        18°C

Craiova           16°C

Deva   15°C

Galaţi  15°C

Iaşi      15°C

Miercurea-Ciuc           11°C

Oradea 14°C

Piteşti  15°C

Sibiu    14°C

Suceava          12°C

Tărgu-MureşÂ   15°C

Timişoara        15°C

Bucureşti

max.    18°C

min.     8°C

Azi (miercuri):

Cerul va fi temporar noros, şi in prima parte a zilei va ploua. Văntul va sufla slab.

Măine (joi):

Vor fi innorări temporare, iar condiţiile de ploaie vor fi reduse. Văntul va sufla in general slab. Maxima: 16 C, iar minima: 6 C.

Poimăine (vineri):

Cerul va fi variabil, cu condiţii de ceaţă dimineaţa şi noaptea. Văntul va sufla in general slab. Maxima: 17 C, iar minima: 7 C.

Drumeţii

Predeal - Clăbucet Plecare - Cabana Gărbova - Azuga

Se pleacă de la Cabana Clăbucet Sosire, de lăngă Predeal, şi se urcă cu telescaunul pănă la Clăbucet Plecare. Coborănd spre sud după numai 45 de minute se ajunge la Cabana Gărbova. Poteca urmăreşte culmea nordică a Clăbucetului Taurului, intr-o alternanţă de porţiuni netede şi pante mai accentuate. Cabana este aşezată in şaua de sub Vărful Clăbucetului Taurului. De aici urcuşul continuă spre Vărful Clăbucetul Taurului. Se coboară spre dreapta, apoi se urcă pe culmea sud-vestică a Clăbucetului Taurului. Treptat, coborăşul devine ceva mai abrupt şi mai dificil. Pănă in Poiana Mare se mai parcurg circa 350 m, cănd panta se indulceşte. Drumul urcă o mică porţiune şi apoi coboară spre Azuga, ajungănd in şoseaua naţională, la capătul nordic al oraşului.

×
Subiecte în articol: observator