x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Codruţa Kovesi: România este prima barieră împotriva crimei organizate transfrontaliere în spaţiul european

Codruţa Kovesi: România este prima barieră împotriva crimei organizate transfrontaliere în spaţiul european

13 Sep 2010   •   00:00

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, luni, la deschiderea Forumului internaţional al procurorilor, că România este prima barieră împotriva crimei organizate transfrontaliere care încearcă să pătrundă în spaţiul european, informează Mediafax.



Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, alături de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi ministrul Internelor, Vasile Blaga, a deschis luni cea de-a 13-a ediţie a Forumului internaţional al procurorilor privind lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere, organizat de Ministerul Public în parteneriat cu Parchetul general din Saxonia şi Comisia Europeană la care participă procurori din peste 30 de state.

"Dificultăţile economico-sociale generate de criza mondială au favorizat amplificarea criminalităţii organizate, în principal pe fondul creşterii vulnerabilităţilor ce pot fi speculate de grupările infracţionale. Amploarea criminalităţii organizate transfrontaliere determină accentuarea sistemului de insecuritate socială şi a percepţiei privind disoluţia autorităţii instituţiilor statului abilitate în contracararea activităţilor ilegale", a spus Codruţa Kovesi.

Procurorul general a explicat că iniţiativa Ministerului Public de a găzdui acest forum a fost determinată şi de faptul că România este frontieră externă a UE şi NATO şi a devenit prima barieră împotriva crimei organizate care încearcă să pătrundă în spaţiul european.

Structurile de criminalitate organizate au manifestat interes în ultima perioadă pentru includerea României "în circuitele internaţionale atât ca o ţintă, cât şi ca o zonă de tranzit spre Europa de Est", a adăugat şeful Ministerului Public.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că, în ultimii ani, România a avut acţiuni sistematice de creare a cadrului legal pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere, în 2000 şi 2001 fiind promulgate legea împotriva traficului de droguri şi, respectiv, legea împotriva traficului de persoane. De asemenea, între anii 2002 şi 2004, au fost create două structuri specializate în cadrul Ministerului Public, pentru combaterea corupţiei şi a crimei organizate (DNA şi DIICOT-n.r.).

De asemenea, ministrul a atras atenţia că factorul politic trebuie să sprijine acţiunile justiţiei. "Este important nu numai să adoptăm legi, dar să şi finanţăm aplicarea acestora", a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a pledat pentru sincronizarea demersurilor autorităţilor la nivel european, arătând că, în această toamnă, Comisia Europeană o să aprobe o strategie unică de securitate în interiorul Uniunii Europene.

El a arătat că schimbul de informaţii şi date între autorităţile din ţările UE vor duce la crearea unui spaţiu mai sigur. Blaga a încurajat relaţiile Poliţiei cu celelalte instituţii de aplicare a legii dintre forţele de ordine şi cu magistraţii, pentru ca "adevărul şi dreptatea să primeze".

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie găzduieşte în perioada 13 - 15 septembrie, la Bucureşti, Forumul internaţional al procurorilor privind lupta împotriva criminalităţii organizate transfrontaliere.

Evenimentul, aflat anul acesta la cea de-a treisprezecea ediţie, este organizat în parteneriat cu Parchetul General din Saxonia şi Comisia Europeană prin instrumentul Asistenţă Tehnică şi Schimb de Informaţii (TAIEX).

TAIEX (Technical Assistance Exchange Instrument) reprezintă un instrument de Asistenţă Tehnică şi Schimb de Informaţie, care prevede asistenţă tehnică de scurtă durată (trei-patru zile), oferind recomandări privind aproximarea şi armonizarea legislaţiei naţionale a statului beneficiar cu legislaţia Europeană (acquis comunitar). Asistenţa este acordată de către experţii din sectorul public din statele membre ale Uniunii Europene (UE), care oferă informaţii privind cadrul legislativ în diferite domenii, efectuează expertize ale proiectelor legislative sau permite oficialilor de a împărtăşi cele mai bune practici cu alte State Membre UE. În ceea ce priveşte finanţarea, TAIEX achită toate costurile, însă în cazul în care este organizată o vizită a experţilor în statul beneficiar, TAIEX cere minimum de cooperare din partea organizaţiei primitoare (oferirea unei săli de lucru, translator).

La Forumul internaţional care începe luni, au confirmat participarea un număr de aproximativ 90 de reprezentanţi ai serviciilor de procuratură din state membre ale Uniunii Europene, state candidate şi în curs de aderare, dar şi din alte ţări din Balcani, fostul spaţiu sovietic, Israel, Statele Unite ale Americii, precizează Ministerul Public.

Sesiunile de lucru în perioada 13 - 15 septembrie vor dezbate problematici de interes pentru activitatea de procuratură, precum terorismul internaţional, traficul de organe, criminalitatea informatică, aspecte de drept naţional din diverse jurisdicţii şi cooperarea internaţională în materie penală. Printre vorbitorii la Forum se numără figuri proeminente din teoria şi practica dreptului, precum şi reprezentanţi ai Europol şi Eurojust.

×
Subiecte în articol: observator