x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consiliul Concurenţei suspectează Enel România de posibile abuzuri de poziţie dominantă

Consiliul Concurenţei suspectează Enel România de posibile abuzuri de poziţie dominantă

de Redacția Jurnalul    |    21 Sep 2023   •   16:30
Consiliul Concurenţei suspectează Enel România de posibile abuzuri de poziţie dominantă

Consiliul Concurenţei suspectează Enel România de posibile abuzuri de poziţie dominantă în piaţa de distribuţie a energiei electrice, conform Ziarului Financiar. Reacţia companiei.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la Enel România, la operatorii de distribuţie a energiei electrice din cadrul grupului - E-Distribuţie Muntenia SA, E-Distribuţie Banat SA, E-Distribuţie Dobrogea SA, precum şi la societăţile de furnizare a energiei electrice membre ale grupului Enel, respectiv Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia, privind posibile abuzuri de poziţie dominantă al operatorilor de distribuţie a energiei electrice din cadrul grupului Enel, în zonele în care aceştia deţin licenţă.

Practic, autoritatea de concurenţă are indicii că E-Distribuţie Muntenia SA, E-Distribuţie Banat SA şi E-Distribuţie Dobrogea SA, printr-o serie de acţiuni, limitează concurenţa pe piaţă, prin favorizarea propriilor furnizori de energie electrică, Enel Energie SA şi Enel Energie Muntenia SA, în detrimentul celorlalţi furnizori cu amănuntul şi al consumatorilor, au transmis miercuri oficialii instituţiei.

„Monitorizăm în mod constant activitatea companiilor aflate în poziţie dominantă, acestea având o responsabilitate specială cu privire la comportamentul adoptat în relaţia cu partenerii, tocmai pentru că se bucură de o poziţie deosebită pe piaţă. Suntem interesaţi de comportamentul companiilor din sectorul energetic, mai ales în contextul în care, în ultimii ani, statul român a adoptat măsuri de deschidere către concurenţă a pieţelor din acest sector”, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Inspecţiile s-au desfăşurat la sediile şi unele puncte de lucru ale companiilor din Bucureşti, Constanţa şi Timişoara, iar documentele se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

„Vom interveni şi vom sancţiona orice încercare de denaturare a procesului de liberalizare, în interesul firmei dominante sau a unor companii din cadrul grupului, deoarece afectează interesele consumatorilor”, adaugă Bogdan Chiriţoiu.

În urma declaraţiilor făcute de Consiliul Concurenţei, reprezentanţii Enel România au transmis că au cooperat pe deplin cu autoritatea competentă, punând la dispoziţie toate documentele şi informaţiile solicitate.

“Consiliul Concurenţei a derulat o inspecţie inopinată la unele societăţi din grupul Enel în România. Societăţile Enel acordă o atenţie deosebită respectării legislaţiei în domeniul concurenţei, îşi desfăşoară activitatea cu transparenţă, nediscrimininare şi respect pentru clienţi, iar în cadrul inspecţiei au cooperat pe deplin cu autoritatea competentă, punând la dispoziţie toate documentele şi informaţiile solicitate.”

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: consiliul concurenţei enel