x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cei care se pregătesc din timp pentru Crăciun sunt mai fericiți

Cei care se pregătesc din timp pentru Crăciun sunt mai fericiți

de Redacția Jurnalul    |    12 Noi 2023   •   22:20
Cei care se pregătesc din timp pentru Crăciun sunt mai fericiți

Unele cercetări sugerează că pregătirea din timp a Crăciunului înseamnă să trăim cu mai mult entuziasm. „Scufundarea” în atmosfera Crăciunului menține legătura cu copilul din noi, făcând ca responsabilitățile și problemele vieții de adult să pară mai îndepărtate.

Obiceiul impune ca bradul și decorațiunile să intre în casă pe 8 decembrie, deși în SUA pregătirile încep deja de Ziua Recunoștinței, a treia zi de joi din noiembrie). Potrivit științei, cei care pregătesc decorațiunile de Crăciun cu mult timp înainte sunt mai fericiți decât cei care așteaptă până în decembrie sau chiar până în ultimul moment, scrie La Repubblica.

"Sărbătorile de Crăciun au meritul de a ajuta la reaprinderea unor amintiri pozitive”, explică psihoterapeutul Paola Gaetano: "Privitul bradului împodobit ne amintește cum era viața atunci când așteptam împreună să despachetăm cadourile”.

Și nu doar atât. Potrivit psihologului britanic Steve McKeown, „scufundarea” în atmosfera Crăciunului menține legătura cu copilul din noi, făcând ca responsabilitățile și problemele vieții de adult să pară mai îndepărtate.

"Cei care se simt fericiți când se apropie Crăciunul trăiesc, fără îndoială, o reminiscență a copilăriei lor, acea dimensiune de speranță, încredere, căldură și surpriză care face parte dintr-o copilărie fericită", explică și Paola Gaetano.

„De aceea, trăiesc cu bucurie reîntâlnirea cu familia și cu cei dragi. Asta înseamnă că familia a reușit cumva să ofere înțelegere, respect și solidaritate. Același lucru este valabil și pentru familiile netradiționale, principalul lucru este că sunt formate din persoane care se angajează în acest sens, oferă încredere și fac posibilă încrederea reciprocă. Crăciunul este o întoarcere la o dimensiune de dulce așteptare, în care toate angajamentele sunt suspendate pentru a fi împreună. Este frumos atunci când este trăit în acest fel".

Când Crăciunul generează nostalgie și nemulțumire

"Cei cărora nu le place Crăciunul tind să nu aibă o amintire plăcută a acestuia. Nu și-au recuperat sau și-au pierdut capacitatea de a simți emoțiile care sunt atribuite copilăriei”.

Psihoterapeutul explică mai departe: "Dacă am experimentat relații sănătoase, copilăria noastră va fi fost aproape sigur fericită. Dacă nu, aceste sentimente pot fi recuperate cu ajutorul unor noi relații care să ne liniștească, relații în care învățăm să ne îngrijim unii de alții într-o dimensiune de iubire dezinteresată. Crăciunul poate aduce cu sine nostalgia unor persoane care nu mai sunt printre noi sau a unor momente de grijă pe care le-am abandonat. Nostalgia, în aceste cazuri, poate fi îndulcită de prezența celor dragi, a copiilor. Ea se transformă, în schimb, în melancolie atunci când nu există căldură și aceste prezențe reconfortante. În acel moment, ne amintim doar ceea ce am pierdut: acest lucru ne poate face să ne simțim și mai singuri".

Cum se "vinde" Crăciunul în societatea noastră

"Crăciunul este un moment în care ne încredințăm, în care reintrăm într-o lume de relații construite de oameni care au ales să aibă grijă unii de alții, oameni care și-au dedicat viața acestei îngrijiri reciproce. În consecință, cineva se încredințează în timpul Crăciunului dacă este conștient că se încredințează la ceva pozitiv. Pe de altă parte, în cazul în care trăim într-o familie disfuncțională, unde există prea multe așteptări, unde se simte competiția și riscul de a fi umilit sau de a primi critici subtile, probabil că nu avem nicio speranță de a trăi un Crăciun plăcut. Din acest motiv, se percep adesea doar oboseala și cheltuielile. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că Crăciunul de astăzi este mult mai consumerist decât în trecut. Oamenii au deja, mai mult sau mai puțin, tot ceea ce au nevoie, iar Crăciunul se poate transforma într-un efort obositor, care pentru unii lasă doar sentimentul de oboseală și de pierdere de timp și bani. Speranța, atunci când Crăciunul nu este asociat cu sentimente pozitive, ci cu intenția de a petrece clipe plăcute, trebuie să fie pusă în noi relații, de iubire sau de altă natură, care ne pot da o nouă încredere și o dorință de a fi împreună”.

În concluzie, cei care au trecut prin traume, pierderi sau despărțiri pot simți că multe răni se redeschid odată cu Crăciunul. Dar pentru cei care pot fi entuziasmați de pregătiri și simt fericire în pregătirea decorațiunilor, nu există o alegere mai bună decât să înceapă din timp, chiar cu mult timp înainte.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: craciun pregatiri