x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM are din nou pe ordinea de zi revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ

CSM are din nou pe ordinea de zi revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ

25 Feb 2013   •   10:42
CSM are din nou pe ordinea de zi revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images
Consiliul Superior al Magistraturii va discuta în şedinţa plenului de marţi solicitările de revocare din funcţia de membru CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ.
Pe 13 februarie, Consiliul a amânat discutarea revocării celor doi membri pentru ca documentele să fie analizate şi de Comisia nr. 2 - Eficientizarea activităţii CSM şi a instituţiilor coordonate, parteneriatul cu instituţiile interne şi societatea civilă.

Preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, Bogdan Mateescu, declara, la acea dată, că din păcate termenul de 15 zile prevăzut de lege în care CSM trebuie să ia act de decizia adunărilor generale nu a fost respectat.

"Din păcate, mesajul transmis magistraturii în general şi opiniei publice este foarte prost. Îmi pare rău de această soluţie a CSM şi ar trebui să ne uităm fiecare în ochii colegilor pe care îi reprezentăm pentru că aici sunt membri aleşi şi nu au dat niciun concurs (...) şi atât timp cât colegii îşi retrag mandatul voinţa lor trebuie neapărat eficientizată, ori CSM nu face acest lucru din păcate", a afirmat Mateescu.

El a spus că dezbaterile au fost amânate pentru a fi exprimat un alt punct de vedere de către o comisie din cadrul CSM, deşi Consiliul avea timp să ia toate punctele de vedere pe toate aspectele puse în discuţie în acel termen prevăzut de lege.

La rândul său, Adina Lupea, judecător la Curtea de Apel Cluj, a precizat că asociaţiile magistraţilor au trimis plenului un punct de vedere referitor la aspectele inserate în nota Direcţiei Resurse Umane cu privire la procedurile de revocare.

"În opinia noastră, CSM trebuie doar să ia act de procedura de revocare. (...) Consider că este o tergiversare pentru că legea prevede un termen de 15 zile de la momentul în care prima adunare generală care a declanşat revocarea sesizează CSM, care ia act asupra revocării, singurul său rol fiind acela de a examina şi verifica aspectele exclusiv de legalitate. Nu trebuiau decât să verifice condiţiile de cvorum stabilite de lege, care erau de două treimi din judecători pentru fiecare adunare generală convocată, iar la nivel de ţară jumătate plus unu din instanţele de la acel nivel trebuiau să-şi exprime votul pentru revocare", a spus aceasta.

Judecătoarea a precizat că aceste condiţii au fost îndeplinite atât în cazul judecătoriilor, cât şi în cel al curţilor de apel, chiar au fost mai multe instanţe decât erau necesare, fiind un vot covârşitor.

Reprezentantul UNJR Mădălina Afrăsinie a declarat că amânarea reprezintă o bilă neagră din nou pentru CSM.

"S-a trimis către o comisie care nu va face altceva decât să constate legalitatea, care potrivit legii este atributul exclusiv al plenului CSM. Deci trimitem ca să mai prelungim termenul că poate cine ştie. O bilă neagră, dacă mai era cazul, la câte bile negre au transmis către magistratură. (...) Era un vot previzibil. Sunt curioasă să văd dacă luni membrii comisiei vor constata legalitatea procedurii, iar CSM va da un alt vot când vor pune din nou pe ordinea de zi revocarea", a subliniat ea.

Vinerea trecută, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a solicitat judecătorilor şi procurorilor să suspende şedinţele de judecată marţi, pe durata desfăşurării plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pe a cărui ordine de zi figurează revocarea membrilor CSM Alina Ghica şi Cristi Danileţ.

"Dată fiind atitudinea de neacceptat a Consiliului Superior al Magistraturii faţă de colegii judecători, care au hotărât revocarea, şi având în vedere dispoziţiile art. 1 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, potrivit cărora membrii CSM răspund în faţa judecătorilor şi procurorilor pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, solicităm tuturor magistraţilor solidaritate, prin suspendarea şedinţelor de judecată pe perioada desfăşurării şedinţei de plen, în data de 26 februarie 2013, ora 8,30, când figurează înscrisă pe ordinea de zi revocarea celor doi membri, pentru a avea posibilitatea de a urmări modul în care este respectată voinţa judecătorilor. În situaţia în care nu se va da eficienţă voinţei exprimate de judecătorii ce au înţeles să retragă mandatul de încredere pentru doi dintre membrii aleşi, Asociaţia Magistraţilor din România îşi rezervă dreptul de a formula de îndată plângere penală împotriva tuturor membrilor CSM pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu", se arăta într-o scrisoare deschisă adresată de AMR magistraţilor.

Potrivit sursei citate, AMR a luat act cu îngrijorare de tergiversarea procedurii de revocare din funcţie a celor doi şi a atras atenţia membrilor CSM că interpretarea legii în funcţie de "interesele de moment" ale unuia sau altuia produce "reverberaţii negative" în percepţia publicului asupra sistemului judiciar.

"Constatăm cu regret că plenul CSM, format din 19 membri, se află în imposibilitatea voită de a lua act în termen de 15 zile şi de a dispune revocarea celor doi judecători, ignorând dispoziţiile legale şi voinţa exprimată de peste 1.600 de judecători, care au hotărât într-un termen mai scurt revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ", menţiona AMR.

De asemenea, AMR a anunţat, în 15 februarie, că a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, prin care solicită judecătorilor să oblige CSM să îi revoce din funcţie pe Alina Ghica şi Cristi Danileţ.

Judecătoria Râmnicu Vâlcea şi Curtea de Apel Cluj, instanţe care au declanşat procedura revocării din CSM a celor doi judecători, au transmis Consiliului rezultatele centralizate în urma acestui demers.

Potrivit Judecătoriei Vâlcea, 135 de judecători din ţară s-au pronunţat în legătură cu revocarea lui Danileţ, dintre care 103 au fost favorabile propunerii de revocare, iar 32 nu au aderat.

În 30 ianuarie, Curtea de Apel Cluj a anunţat că 424 de judecători de la 13 Curţi de Apel din ţară au votat pentru revocarea din CSM a judecătorului Alina Ghica şi că doar 39 de magistraţi au fost împotriva măsurii.

×
Subiecte în articol: Cristi Danilet Alina Ghica