x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Culiţă Tărâţă: Inundarea Insulei Mari a Brăilei, o pierdere de peste 4 miliarde de euro

Culiţă Tărâţă: Inundarea Insulei Mari a Brăilei, o pierdere de peste 4 miliarde de euro

04 Iul 2010   •   00:00

Inundarea Insulei Mari a Brăilei înseamnă o pierdere de peste 4 miliarde de euro, având în vedere investiţiile făcute în timp în această exploataţie agricolă, considerată cea mai mare din Europa, potrivit calculelor făcute de arendaşul din Insulă, Culiţă Tărâţă.

Acesta susţine că în cazul în care s-ar inunda Insula Mare a Brăilei, implicaţiile sociale şi economice vor fi incredibil de mari pentru societatea TCE 3 Brazi, care are în arendă IMB, pentru cei 1.272 de salariaţi care lucrează aici şi pentru cei peste 6.000 de locuitori din cele două comune aflate aici, Măraşu şi Frecăţei.

'Din punct de vedere economic se va pierde o investiţie făcută de-a lungul timpului, care este evaluată astăzi la peste 4 miliarde de euro. Pierderile TCE 3 Brazi, evaluate la momentul de faţă, sunt de 170-180 milioane de euro şi mă refer doar la producţie, active, investiţii şi credite. Eu trebuie să-mi recuperez aceşti bani. Are cineva bani de aruncat?', a spus Culiţă Tărâţă, pentru Agerpres.

Tărâţă a explicat că pierderile rezultă din calcularea producţiei pe cele 69.015 hectare de teren arabil, cât există în IMB, şi la o pierdere de 350.000 - 500.000 de tone anual, cu o medie 140 euro pe tonă, rezultă numai 70 milioane de euro la acest capitol.

'Se mai adaugă investiţiile realizate în IMB, respectiv 57-59 milioane de euro, credite contractate pentru producţie şi pentru investiţii de peste 25 milioane de euro, leasing-uri în curs de derulare de peste 7 milioane de euro, active private cumpărate de peste 8 milioane de euro, impozite şi taxe plătite la bugetul statului şi cel al asigurărilor sociale de peste 3 milioane de euro, impozite la bugetele locale de peste 500.000 de euro, arenda plătită la bugetul statului, la ADS, de aproximativ 5 milioane de euro şi existenţa a peste 2.000 de tone de îngrăşăminte chimice, ierbicide şi pesticide', a explicat Culiţă Tărâţă.

Din punct de vedere social, inundarea IMB ar duce la pierderea locurilor de muncă a celor 1.272 salariaţi, 'ceea ce va duce la crearea de mari probleme sociale în existenţa lor, pentru că cel puţin patru membrii de familie trăiesc din salariul lor şi rezultă că vor fi afectaţi alţi cinci mii de oameni' şi se va ajunge la insolvenţa a cel puţin 415 furnizori de imputuri.

Arendaşul IMB a mai precizat că, pe baza studiilor hidrologice făcute de specialişti, în orice zonă s-ar sparge digul din IMB, ortografia terenului conduce la inundarea sigură a celor zece sate care se află aici, iar apa va ajunge de la un metru la cinci metri, ceea ce va duce la distrugerea lor în totalitate.

'Se distrug deliberat zece sate, cu şcoli, biserici, dispensare, cămine culturale, cimitire şi sunt dezrădăcinaţi mii de oameni, cărora nu le pot fi asigurate condiţii normale de viaţă. Unde-i cazezi? Ce condiţiile le oferi? Că aici nu e un lighean de apă pe care l-ai vărsat şi ai reluat treaba. Viaţa nu se reia aici nici în patru ani. În zonele unde s-a spart digul în 2006, nici astăzi nu sunt terminate procesele cu populaţia, cu cei care au avut investiţii făcute acolo, care au pierdut culturile. Nici azi nu sunt realizate operaţiunile de refacere a digurilor', a mai spus Culiţă Tărâţă.

Potrivit prefectului de Brăila, Dumitru Popa, dacă se ia decizia inundării Insulei Mari a Brăilei efectele vor fi incomensurabile, deoarece vor fi rase de pe suprafaţa pământului două comune cu zece sate, de unde trebuie dezrădăcinaţi peste 6.000 de oameni şi se distruge cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, cu o suprafaţă de 69.000 de hectare.

Prefectul a explicat, potrivit calculelor făcute, că Insula Mare a Brăilei ar putea înghiţi, într-un interval de 36 de ore, două miliarde metri cubi de apă, la nivelul pe care îl are Dunărea astăzi, dar apa nu se va putea evacua în mai puţin de 5-6 ani.

×
Subiecte în articol: observator