x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce schimbăm ora?

De ce schimbăm ora?

de Lucian Florea    |    29 Mar 2008   •   00:00
De ce schimbăm ora?
Sursa foto: stockexpertcom /

În această noapte, ora 3:00 devine ora 4:00, iar România trece la ora de vară. Transportatorii îşi vor corela programul pentru a nu se produce confuzii. De unde a apărut însă ideea şi care e motivul pentru care schim­băm ora de două ori pe an?

 

Contrar opiniei generale, ora la care vom renunţa astăzi nu este “ora de iarnă”. Denu­mirea este improprie pentru că Timpul Legal Român este cel la care ne raportăm între octombrie şi martie, iar decalajul din lunile verii se datorează eco­nomiei de energie, potrivit lui Adrian Şonka, specialist la Observatorul Astronomic din Bucureşti. În mod normal, avem două ore în plus faţă de etalonul GMT, iar de mâine vom avea un decalaj de trei ore faţă de acest reper. În programele de astrologie, ora de vară este cunoscută sub numele “Daylight Saving”, pentru că permite folosirea luminii naturale, seara, o perioadă mai îndelungată.

 

ORIGINEA OREI DE VA­RĂ. Ideea vine din 1784 şi aparţine celebrului Benjamin Franklin. Aflat la Paris, omul de ştiinţă s-a ocupat de eficienţa lămpilor cu ulei folosite la iluminatul public. El a scris eseul “An Economical Project”, în care propunea mai multe variante pentru economisirea uleiului. Între aceste metode se număra şi introducerea unei perioade de timp în orar pe durata verii, afirmă astronomul Adrian Şonka.

După o tentativă eşuată în 1908 în Marea Britanie, primii care au adoptat oficial ora de vară au fost germanii, în 1916. Exemplul a fost urmat de englezi, dar şi de alte state: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.

 

CONFUZIE. Pentru americani, ora de vară a creat mari pro­bleme. A fost introdusă în anul 1918, dar s-a renunţat la sistem un an mai târziu din cauza opoziţiei a milioane de fermieri. În plus, până în anul 1966, această cale de economisire a energiei a generat confuzii majore pentru că fiecare stat al SUA avea propria regulă de aplicare a sistemului. 70 de ţări folosesc în acest moment ora de vară, iar printre ele nu se numără ţările de la Ecuator şi de la tropicul Capricornului (emisfera sudică).

Românii au început să-şi dea ceasurile înainte în primăvara anului 1932. Sistemul a fost abandonat în 1940, dar a fost reintrodus în 1979. Până în 1997, ora de vară era folosită din ultima duminică a lunii martie până la sfârşitul lui septembrie. De atunci şi până în prezent, metoda se aplică o lună în plus, până în ultima duminică din octombrie.


lucian.florea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: observator