x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deturnare cu final fericit in Antalya

Deturnare cu final fericit in Antalya

de Marina Constantinoiu    |    19 Aug 2007   •   00:00
Deturnare cu final fericit in Antalya
Sursa foto: OKAN OZER/

Doi bărbaţi, un turc şi un sirian, au reuşit să deturneze ieri un avion de linie care făcea legătura intre Ciprul de Nord şi Istanbul. Avionul a aterizat in staţiunea Antalya, unde intreaga tevatură s-a incheiat fericit, cu predarea piraţilor aerului.

Emoţii maxime - Atlas Jet, la al doilea incident intr-o singură săptămănă

Doi bărbaţi, un turc şi un sirian, au reuşit să deturneze ieri un avion de linie care făcea legătura intre Ciprul de Nord şi Istanbul. Avionul a aterizat in staţiunea Antalya, unde intreaga tevatură s-a incheiat fericit, cu predarea piraţilor aerului.

Zi cu emoţii ieri pentru Turcia şi nu numai, după ce doi bărbaţi, care au spus că deţin o bombă şi că fac parte din Al-Qaida, au reuşit să deturneze un avion de pasageri intr-una dintre cele mai cunoscute staţiuni ale Turciei, Antalya.

Â

DOI BĂRBAŢI. Ministrul turc de Interne, Osman Gunes, a dezvăluit că este vorba despre un sirian, probabil de origine palestiniană - Mommen Abdul Aziz Talikh - şi de un turc, Mehmet Resat Ozlu, originar din Anatolia şi student la Universitatea din Ciprul de Nord. O a treia persoană, bănuită că ar fi fost complice cu cei doi, a fost arestată de poliţia turcă, potrivit AFP. Persoana fusese văzută cu cei doi pe aeroportul din Ercan, in partea aflată sub control turc a capitalei cipriote, Nicosia, de unde a plecat avionul avănd la bord 136 de pasageri şi şase membri ai echipajului. Presupusul complice, a cărui identitate nu a fost precizată, a părăsit avionul impreună cu majoritatea pasagerilor, ulterior fiind reţinut.

Avionul a aterizat de urgenţă in Antalya pentru a se aproviziona cu carburanţi, la cererea piraţilor aerului, potrivit pasagerilor. Aceştia au adăugat că piraţii doreau să meargă in Iran sau in Siria.

Â

SALVARE. Imediat după aterizare, pasagerii au reuşit să deschidă cu forţa uşa din spate a avionului, majoritatea reuşind să fugă, a povestit unul dintre ei. "Piraţii aerului nu puteau interveni, erau in partea din faţă", a explicat acesta. Cei doi piloţi ai aparatului au reuşit şi ei să sară din cabina de pilotaj, după cum a declarat un reprezentant al companiei aeriene (neidentificate) care inchiriase aparatul companiei Atlas Jet. Piraţii aerului au acceptat să elibereze femeile şi bărbaţii şi, in timp ce ei ii lăsau să plece pe uşa din faţă, bărbaţii au deschis uşa din spate şi au fugit, povesteşte o pasageră.

Â

DOAR PLASTILINA. Cei doi atacatori, care au afirmat că deţin o bombă, pentru a putea prelua controlul asupra avionului, păreau a fi in vărstă de 25-30 de ani, după cum au declarat pasagerii. "Vorbeau araba, la un moment dat engleza. Unul dintre ei vorbea un pic turca", a spus o pasageră. Poliţia a anunţat că nu a găsit decăt plastilină de modelat in pachetul care ar fi trebuit să conţină, potrivit afirmaţiilor celor doi atacatori, explozibili, au anunţat posturile de televiziune CNN-Turc şi NTV.

Deţinănd doar căteva persoane la bord, după fuga masivă a pasagerilor, cei doi au incercat să negocieze, cerănd piloţi şi posibilitatea de a pleca intr-o ţară din Orientul Mijlociu. Dar autorităţile au refuzat şi au declarat că aşteaptă predarea lor, care a şi intervenit, de altfel, la scurt timp după aceea, a precizat CNN-Turk. Postul CNN-Turk i-a arătat pe cei doi părăsind aparatul de zbor, legaţi la măini şi duşi la bordul unui vehicul alb, care a plecat imediat.

REACŢII. Teheranul a reacţionat imediat, afirmănd că "avionul deturnat nu are nici o legătură cu Iranul şi este vorba despre un act odios". La Nicosia, Ministerul cipriot al Afacerilor Externe a acuzat Ciprul de Nord că nu respectă "regulamentele internaţionale privind securitatea şi aviaţia civilă". El a subliniat că avionul deturnat a decolat de pe aeroportul situat in acea parte a insulei ocupate de armata turcă şi care nu este recunoscută de nici o ţară in afara Turciei.

Â

PRECEDENT IN ROMĂNIA. Compania Atlas Jet a mai inregistrat un incident in cursul săptămănii, de data aceasta in Romănia. O cursă charter Timişoara - Antalya a fost anulată joi din cauza unor probleme tehnice ale aparatului de zbor. Avionul avea la bord 158 de pasageri. Directorul adjunct al Aeroportului Internaţional Timişoara, Leontin De-Maio, a declarat că la pornirea motoarelor piloţii au observat că era fum in cabina pasagerilor şi au hotărăt oprirea zborului şi evacuarea de urgenţă a pasagerilor.

Â

PASAGER RĂNIT. "La deschiderea toboganului de evacuare din spatele aeronavei, o femeie a căzut pe tobogan, iar din primele estimări se pare că a suferit o entorsă la picior. La cabinetul medical al aeroportului i s-a acordat primul ajutor, iar o ambulanţă a transportat-o apoi la spital, pentru analize amănunţite", a precizat De-Maio. Femeia rănită are o fractură la piciorul drept şi va sta cu piciorul in ghips timp de aproximativ şase săptămăni. Pasagerii care urmau să plece au fost evacuaţi apoi in siguranţă, pe uşile laterale ale avionului. Aparatul din care au fost evacuaţi cei 158 de pasageri a rămas la sol pentru verificări, pentru a se stabili cauzele producerii incidentului.

Pasagerii evacuaţi pe Aeroportul Internaţional Timişoara au aşteptat şase ore ca să plece spre Antalya, la bordul unei alte aeronave a companiei Atlas Jet, sosită din Turcia. La bord s-au urcat doar 156 de pasageri, femeia cu piciorul fracturat şi fiica ei, in vărstă de 13 ani, renunţănd la excursie.

×
Subiecte în articol: observator avionul antalya