x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Instanța a hotărât că nu au niciun fel de interdicție. Doctorițele eliberate din arest se vor întoarce la muncă? Ce spune Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Instanța a hotărât că nu au niciun fel de interdicție. Doctorițele eliberate din arest se vor întoarce la muncă? Ce spune Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

de Redacția Jurnalul    |    20 Aug 2024   •   20:28
Instanța a hotărât că nu au niciun fel de interdicție. Doctorițele eliberate din arest se vor întoarce la muncă? Ce spune Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Sursa foto: Hepta/Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marți seara, la Antena 3 CNN că cele două doctorițe acuzate de procurori de omor și eliberate din arest au nevoie de o perioadă de pauză.

El a spus că în aceste situaţii trebuie în mod evident o perioadă de pauză, mai ales că discutăm de oameni care lucrează în terapie intensivă şi îngrijire pacienți critici.

"Din moment ce instanța a hotărât că nu au niciun fel de interdicție sigur teoretic ar putea să se întoarcă la muncă, dar discutăm de două femei care au trecut printr-o săptămână foarte grea şi cu foarte multă presiune publică. E clar că reintegrarea în muncă va fi mai dificilă şi nu pot face eu comentarii faţă de situaţia în care se găsesc ele. Dar în mod evident oricine trece printr-o astfel de experiență nu cred că se poate întoarce la muncă, mai ales că discutăm de oameni care lucrează în terapie intensivă şi îngrijire pacienți critici. Trebuie în mod evident o perioadă de pauză", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la Antena 3 CNN. 

În continuare, el a făcut apel la respectarea prezumției de nevinovăție şi la respectarea demnității umane si profesionale. 

"Aşa cum nu am comentat nici în momentul în care a existat acel referat al procurorilor care a dus la reținerea celor două doctorițe timp de mai bine de o săptămână, nu pot să comentez nici acum când instanța le-a pus în libertate, însă cred că e un lucru pe care ar trebui să-l subliniem. 

Cred că în România trebuie să înţelegem: suntem ţară din Uniunea Europeană şi trebuie să respectăm prezumția de nevinovăție până la stabilirea vinovăției de către o instanţă şi trebuie să respectăm demnitatea umană şi demnitatea profesională, mai ales că discutăm de două femei tinere.

Dacă sunt vinovate, evident, vor trebui să se plătească pentru vina lor, dar repet lucrurile acestea trebuie să le respectăm, cel pun aşa cred eu. Mai ales dacă acest lucru se răsfrânge şi către corpul medical, ceea ce creează o presiune care nu este în niciun fel favorabilă pacienților din România, pentru că medicii trebuie să lucreze în condiţii de confort şi de respect, aşa cum şi pacienții trebuie îngrijiți cu mult profesionalism şi multă grijă", a spus Alexandru Rafila care a subliniat că nu a avut nicio discuție cu premierul cu privire la demisia sa, ci doar discuții despre necesitatea funcționarii sistemului medical imediată şi pe termen mediu.

Cele două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon au fost eliberate din arest. Instanţa le-a admis contestaţia

Curtea de Apel București (CAB) a admis, marţi, contestația de a ieși din arestul preventiv a doctorițelor de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, reținute în dosarul de omor calificat.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au discutat, astăzi, contestațiile depuse de avocații cadrelor medicale. Aceștia au cerut măsuri mai blânde pentru cele două doctorițe: fie arestul la domiciliu, fie controlul judiciar.

În final, doctorițele de la Spitalul Pantelimon au fost eliberate din arest fără nicio măsură restrictivă.

×