Un diriginte de santier si un responsabil cu lucrari de constructie au fost pusi sub acuzare in cazul exploziilor de la Sighetul Marmatiei, intrucat proiectul de executie al retelei de distributie a gazului nu a fost respectat.
Cei doi sunt acuzati de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, dupa ce, in urma exploziilor, un om a murit si alti 14 au fost raniti.
Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica au dispus inceperea urmaririi penale fata de doua persoane fizice, a anuntat luni Biroul de presa al Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie.
"In sarcina fiecareia dintre cele doua persoane fizice s-a retinut savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa (fata de 14 persoane vatamate), distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata", arata sursa citata.
Concret, in raport cu probatoriul administrat in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale s-a retinut faptul ca una dintre persoanele fizice puse sub invinuire, in calitate de diriginte de santier in perioada 2005-2010, avand atributii de verificare a calitatii executiei constructiilor, privind edificarea retelei de distributie a gazului metan in orasul Sighetu Marmatiei, a vizat documentele tehnice (procese-verbale de receptie a lucrarilor efectuate pe mai multe strazi din municipiul Sighetu Marmatiei si diagramele de presiune).
De asemenea, probele administrate in cauza, au relevat ca cel de-al doilea invinuit, persoana fizica, in calitate de responsabil cu lucrarile de constructie din partea firmei S.C. B.G S.A., in perioada 2005-2006 a vizat documentele tehnice, desi pozitionarea conductelor s-a facut la o alta adancime decat cea prevazuta in proiect si fara ca aceste conducte sa fie fixate pe un pat de nisip. In acelasi timp, probatoriul a relevat ca, amplasarea in fapt a conductei s-a facut in alt loc decat cel prevazut in proiect.
Aceste fapte (cele cu privire la nerespectarea proiectului de executie) au creat conditiile favorizante pentru fisurarea conductei de gaz la intersectia a doua strazi (constatata de organele de cercetare penala in data de 19 februarie 2012), situatie in care au existat infiltrari de gaz in subsolul imobilului avariat, infiltrari urmate de producerea celor doua explozii in data de 19 februarie 2012.
Cercetarea exterioara a locului evenimentului s-a efectuat in data de 19 februarie 2012, intre orele 10.00-23.00, a fost continuata in data de 20 si 22 februarie 2012.
In urma efectuarii cercetarii la fata locului s-a constatat faptul ca proiectul de executie al retelei de distributie a gazului nu a fost respectat. Cu ocazia decopertarii s-a descoperit o fisura in conducta de gaze. Aceasta conducta era pozitionata la o adancime de doar la 66 de centimetri, desi adancimea prevazuta in proiect era de 90 de centimetri. Proiectul prevedea realizarea unui pat de nisip protector cu grosimea de zece centimetri, care ar fi trebuit sa fie sub aceasta conducta, dar s-a constatat ca acesta lipsea cu desavarsire.
Din primele depozitii ale persoanelor audiate a reiesit faptul ca angajatii S.C. B .G S.A. au fost chemati de mai multe ori, anterior producerii accidentului, dar de fiecare data angajatii firmei distribuitoare a gazului au sustinut ca nu au semnalat prezenta gazului metan.
Mai mult decat atat, au recomandat persoanei fizice care a facut sesizarea sa renunte la aparatul pe care il avea montat pentru detectarea gazului metan, precizeaza PICCJ.
In noaptea de 18 spre 19 februarie, la ora 0.56, intr-o discoteca din Sighet aflata la subsolul unei cladiri a avut loc o explozie in care au fost ranite sapte fete. Dupa 14 ore, in momentul in care se faceau cercetari privind explozia, o a doua deflagratie s-a produs, fiind raniti politisti, pompieri si un notar care avea biroul deasupra discotecii.
In cele doua explozii au fost ranite 21 de persoane, din care 17 au fost spitalizate, 15 fiind aduse cu un avion militar la Bucuresti.
Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a anuntat, in 23 februarie, ca s-a inceput urmarirea penala impotriva firmei care administreaza reteaua de gaze din Sighetu Marmatiei, pentru vatamare corporala si distrugere calificata, dispunandu-se totodata identificarea tuturor bunurilor persoanei juridice, pentru instituirea masurilor asiguratorii.
In 2 martie, angajatul firmei de gaze din Sighetu Marmatiei care avea arsuri pe 90 la suta din corp a murit, la Spitalul de Arsi din Capitala, unde a fost adus in 19 februarie, dupa cea de-a doua explozie.
La Spitalul de Arsi din Capitala sunt cele patru tinere ranite in urma primei explozii si alti cinci pacienti adusi dupa cea de-a doua explozie, respectiv doi pompieri, doi angajati ai societatii de gaze si notarul care avea biroul deasupra localului unde a avut loc explozia din noaptea de 18 spre 19 februarie.
La Spitalul de Urgenta Floreasca mai sunt internati doi politisti si patronul firmei de gaze din Sighetu Marmatiei raniti in cea de-a doua explozie. Unul dintre politisti, care are arsuri pe mai mult de 70 la suta din suprafata corpului, este in continuare in sectia de Terapie Intensiva. Celalalt politist si patronul firmei de gaze din Sighetu Marmatiei sunt internati in saloane.