x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fost inspector ANI, cercetat în trei dosare penale

Fost inspector ANI, cercetat în trei dosare penale

11 Mai 2009   •   00:00

Fostul inspector de integritate Fănel Burciu, acuzat de înşelăciune de către ANI după ce acesta a devenit salariat al instituţiei deşi, conform unor acte medicale, îşi pierduse total capacitatea de muncă, mai este cercetat în două dosare penale.



Primul dintre acestea, întocmit în 2006, conform numărului de înregistrare, a fost declinat, în 13 octombrie 2006, de procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 către colegii lor de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Cel de-al doilea, întocmit în 2009, a fost preluat în 11 mai de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cel de-al treilea este cel constituit la cererea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care a sesizat procurorii în legătură cu o posibilă înşelăciune comisă de Burciu, salariat al ANI deşi îşi pierduse definitiv capacitatea de muncă, aşa cum au arătat mai multe acte medicale.

Fostul inspector al Agenţiei Naţionale de Integritate Fănel Burciu este cercetat de procurori pentru înşelăciune, după ce instituţia la care a lucrat a realizat că acesta a încasat salarii de aproximativ un miliard de lei vechi, deşi, conform actelor medicale, nu ar mai fi avut voie să lucreze.

"Domnule inspector Fănel Burciu a lucrat pentru instituţia noastră. La un moment dat am descoperit că domnul Burciu avea în dosar mai multe acte medicale care atestau că acesta nu mai poate să muncească, el fiind pensionat din Ministerul de Interne cu gradul II de invaliditate - pierderea totală a capacităţii de muncă. În aceste condiţii, s-a întrunit Comisia de disciplină a ANI care a decis sesizarea Parchetului. Preşedintele instituţiei a făcut această sesizare şi procurorii deja lucrează în acest dosar", a declarat secretarul general al ANI, Horia Georgescu.

Potrivit lui Georgescu, prejudiciul pe care ANI îl impută fostului angajat Burciu este de 103.000 de lei, reprezentând salariile plătite de Agenţie acestuia pentru perioada lucrată în cadrul instituţiei.

Întrebat cum a fost posibil ca Burciu să devină inspector de integritate, deşi fusese pensionat, iar documentele medicale atestau imposibilitatea acestuia de a munci, Georgescu a spus că, la interviul de angajare, Burciu a prezentat acte medicale care îl declarau apt de muncă.

Horia Georgescu a mai precizat că ancheta Comisiei de disciplină a ANI în cazul lui Fănel Burciu a presupus solicitarea de informaţii de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, instituţie de unde Burciu s-a pensionat, dar şi "alte verificări".

Burciu a fost destituit din funcţie în 16 aprilie, anterior fiind în concediu medical timp de trei luni, motiv pentru care măsura nu a putut fi luată de instituţie mai devreme.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au fost sesizaţi în acest caz în 19 martie.

La rândul său, Burciu a reclamat mai multe abateri pe care le-ar fi săvârşit atât Horia Georgescu, cât şi preşedintele instituţiei, Cătălin Macovei. Faptele sesizate de Burciu sunt în prezent analizate de o comisie a Consiliului Naţional de Integritate, organismul care supervizează activitatea ANI.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator burciu