x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FURTUL DE ARMAMENT / SRI, pe urma hoţilor

FURTUL DE ARMAMENT / SRI, pe urma hoţilor

de Mara Raducanu    |    Violeta Fotache    |    30 Ian 2009   •   00:00
FURTUL DE ARMAMENT / SRI, pe urma hoţilor

În Ciorogârla se dau spargeri de o lună încoace şi nimeni n-a făcut nimic, se plâng sătenii. Hoţii au dat iama nu doar în casele oamenilor şi în magazine, dar au prădat chiar şi Primăria. În cazul spargerii depozitului de armament de la Ciorogârla, procurorii militari au început ieri urmărirea penală pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi călcare de consemn. La identificarea şi prinderea făptaşilor lucrează acum toate serviciile secrete. Poliţia e în alertă de gradul I.



Peste 50 de pistoale Carpaţi, T.T., o mitralieră cu afet, mai multe pistoale-mitralieră şi pistoale mitralieră AKM cu pat rabatabil şi muniţia aferentă au fost furate din depozitul de armament şi muniţie din Ciorogârla, aparţinând Unităţii Militare 01916, ne-au informat surse judiciare. Oficial însă, până în prezent, autorităţile au confirmat doar că s-a furat, iar furtul a fost posibil din cauza faptului că la unitatea militară s-a încălcat şi consemnul de cei care erau obligaţi să asigure paza depozitului.

URMĂRIRE PENALĂ “IN REM”
În urma primelor cercetări efectuate la depozitul de armament şi muniţie din Ciorogârla, procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale “in rem” pentru cele trei infracţiuni. Procurorii militari au fost sesizaţi de Ministerul Apărării Naţionale la 28 ianuarie “cu privire la faptul că în cursul aceleiaşi zile, în intervalul orar 12:00-12:30, la UM 01916 Ciorogârla, jud. Ilfov, în timpul efectuării controlului magaziilor din incinta unităţii, s-a constatat lipsa lacătelor de la uşile unui depozit, iar în interiorul acestuia au fost observate urme de sustragere de materiale”, ne-a informat ieri Ministerul Public (MP). “În prezent, cercetările sunt continuate de o echipă formată din procurori militari şi lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu sprijinul serviciilor de informaţii, pentru a stabili împrejurările concrete în care s-au săvârşit infracţiunile, precum şi pentru identificarea autorilor acestora”, ne-a precizat MP. Atât angajaţii unităţii militare, cât şi foştii angajaţi vor fi audiaţi de anchetatori.

MAI ÎNTĂI A FOST SPARTĂ PRIMĂRIA
Paul Diaconu, locuitor în Ciorogârla, ne-a dezvăluit însă că de o lună se dau spargeri în comună. “Locuiesc la 200 m de Pădurea Ciorogârla. De la Crăciun încoace au început spargerile şi Poliţia nu face nimic. Inclusiv casa mea a fost spartă pe 27 decembrie. Am zis la vecini că plec trei zile la un botez şi în a treia noapte casa a fost spartă. Şi aveam patru câini liberi pe care mi i-au bătut şi i-au speriat îngrozitor. Mi-au răscolit tot, ca-n filmele cu Sergiu Nicolaescu, şi nu căutau să fure decât bani şi bijuterii. Mi-au furat însă doar două verighete de aur. Am dat declaraţie la Poliţie, s-au căutat amprente, dar nu s-au găsit. Mi-au dat să semnez un proces-verbal în alb, că-l completează ei după. Şi Primăria din Ciorogârla a fost spartă. S-a furat seiful cu bani. Mă revoltă inactivitatea organelor de cercetare penală. Dacă luau măsuri, nu se întâmpla cu depozitul. Şi aici e o chestie ciudată. În decembrie s-au făcut vreo 20 de concedieri de la unitatea militară şi mulţi dintre cei daţi afară sunt din Ciorogârla”, ne-a declarat Paul Diaconu. Purtătorul de cuvânt al IJP Ilfov, Elena Bucur, ne-a confirmat că în urmă cu două săptămâni a fost spartă Primăria din Ciorogârla, de unde s-au furat 16 milioane de lei.

Poliţia Română se află în alertă de gradul I, în toată ţara fiind organizate filtre rutiere. Ieri după-amiază, toţi şefii de arme din Poliţie au fost convocaţi la Ministerul Administraţiei şi Internelor, la şedinţă participând şi procurorul general Laura Kovesi.

×
Subiecte în articol: observator ciorogârla ciorog