Calota glaciară a Groenlandei se topeşte mult mai rapid decăt prevăzuseră cercetătorii, potrivit rezultatelor studiilor Centrului spaţial din Danemarca (DTU), relatează AFP.
In prezent, calota glaciară a Groenlandei, singura din emisfera nordică, se topeşte de patru ori mai repede decăt la inceputul deceniului, potrivit acestor rezultate, care arată că gheţarii din sud-estul Groenlandei lasă anual aisberguri in mare corespunzănd unui cub de gheaţă gigantic cu o latură de 6,5 kilometri.
"Pănă in 2004, masa gheţarilor din sud-estul insulei pierdea intre 50 şi 100 de kilometri cubi pe an. După această dată, topirea s-a accelerat pănă la 300 de kilometri cubi in prezent. O creştere de 400% este foarte preocupantă", a declarat Abbas Khan, cercetător la Centrul spaţial din Danemarca şi responsabil al acestui proiect. Potrivit lui, "este o evoluţie alarmantă, iar, dacă va continua, apa rezultată din topire va creşte nivelul oceanelor din lume cu peste 60 de centimetri in cursul acestui secol, in condiţiile in care experţii climatici ai ONU prognozau o creştere de 20 pănă la 60 de centimetri". "Nu ştim dacă este din cauza incălzirii climatice sau a altor factori. Nu facem decăt să constatăm o situaţie alarmantă", a adăugat el.