x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incă o săptămănă de călduri tropicale

Incă o săptămănă de călduri tropicale

de Sorin Anghel    |    20 Iun 2007   •   00:00
Incă o săptămănă de călduri tropicale
Sursa foto: DENIS SINYAKOV/

Meteorologii anunţă precipitaţii slabe şi temperaturi de 37°C-38°C n toată ţara.

Administraţia Naţională de Meteorologie a remis ieri o avertizare cu cod galben, valabilă de măine pănă duminică. In acest interval, in cursul după-amiezelor vremea va fi caniculară in sudul Crişanei, Banat, Oltenia, Muntenia, jumătatea sudică a Moldovei şi local in Dobrogea, unde valorile temperaturii aerului vor atinge şi depăşi frecvent 35°C, pănă la 37°C-38°C. In acelaşi interval de timp, indicele temperatură - umezeală se va situa in jurul pragului critic de 80 in cea mai mare parte a ţării. Starea de disconfort termic se va menţine şi in cursul nopţilor, cănd temperatura aerului nu va cobori sub 20°C, cu deosebire in sudul teritoriului. Este posibil ca valul de căldură să continue şi la inceputul săptămănii următoare.


FOC. Pentru o vară fierbinte nu mai e nevoie să plecaţi la mare, deoarece vineri, la Bucureşti, se va topi asfaltul. Meteorologii au anunţat că vor fi 38°C. Foarte cald va fi şi la munte, acolo unde mai sunt totuşi şanse de averse uşoare, insoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale văntului. Spre sfărşitul săptămănii, la altitudini inalte, de peste 1.800 de metri, e posibil să cadă grindină. Pe Litoral, vremea va fi numai bună pentru plajă. Temperatura apei va avea 24°C.


Ştrandurile, deschise nonstop

Rost de bălăceală pentru bucureşteni! Ingrijorată de căldurile toride cu care ne-am tot luptat in ultima perioadă, municipalitatea a hotărăt că incepănd de aseară ştrandurile şi făntănile arteziene administrate de Primăria Capitalei vor fi deschise nonstop. "Berceni", "Dămboviţa" (Ciurel), "16 Februarie", "Cernica", "Floreasca I", "Băneasa", "Drumul Taberei", "Tineretului", "Griviţa", "Mogoşoaia", "Snagov", "Uverturii", "Tei", "Titan" sunt doar căteva dintre opţiunile pe care le aveţi la dispoziţie pentru "a trage" o baie pe cinste, indiferent de oră. Tot din cauza căldurilor insuportabile primăriile bucureştene au deschis in zonele Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Piaţa 1 Mai, Paiţa Domenii şi in zona Pajura puncte de prim-ajutor, unde bucureştenii cărora li se va face rău vor primi asistenţă medicală de specialitate.

Comentariul specialistului

Disconfortul termic poate exista in mai multe situaţii: ori temperatura aerului, măsurată cu termometrul aflat in adăpostul meteorologic indică o valoare apropiată de cea a organismului uman; ori temperatura este mai scăzută, dar coroborată cu umiditatea din aer, conduce la o valoare resimţită apropiată de cea de 37°C, aceasta fiind exprimată prin indicele de temperatură-umezeală care in acest caz ar avea o valoare egală sau mai mare cu 80; ori valorile de temperatură sunt de pănă la 30°C-32°C, dar astfel de valori persistă mai mult. La nivelul asfaltului, cănd materialul din care este alcătuit tinde să devină moale, temperatura este şi mai ridicată, undeva spre 70°C.
meteorolog Romica Jurca


PE LITORAL
Azi (miercuri): Vremea va fi călduroasă şi in general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele innorări după-amiaza. Văntul va sufla slab şi moderat. Temperatura aerului: 30-20°C. Temperatura apei: 24-22°C.


Măine (joi): Vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, iar văntul va sufla slab pănă la moderat. Temperatura aerului: 30-19°C. Temperatura apei: 24-22°C.


Poimăine (vineri): Vremea va fi călduroasă şi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil, iar văntul va sufla moderat. Temperatura aerului: 30-20°C. Temperatura apei: 24-22°C.


LA MUNTE
Azi (miercuri): Vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, cu unele innorări după-amiaza, cănd doar izolat vor fi averse şi descărcări electrice.


Măine (joi): Cerul va fi variabil, cu innorări după-amiaza şi in cursul nopţii, cănd pe arii restrănse va ploua in aversă şi se vor semnala descărcări electrice. Valorile termice vor continua să crească uşor.


Poimăine (vineri): Cerul va fi variabil şi pe arii restrănse vor cădea averse insoţite de descărcări electrice. Vor fi condiţii de grindină.

×
Subiecte în articol: observator temperatura