x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis, mesaj la Summitul UE de la Sibiu: „E un moment cu totul special pentru mine”

Klaus Iohannis, mesaj la Summitul UE de la Sibiu: „E un moment cu totul special pentru mine”

09 Mai 2019   •   11:39
Klaus Iohannis, mesaj la Summitul UE de la Sibiu: „E un moment cu totul special pentru mine”

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o serie de declarații cu doar câteva ore înainte de începerea Summitului UE de la Sibiu. 

„Profit de această ocazie aici, în Muzeul Astra din Sibiu, să-i salut pe Joseph Daul, prietenul meu, președintele PPE, pe domnul Manfred Weber, candidatul PPE pentru alegerile europarlamentare la nivel European, pe Ludovic Orban, președintele PNL. E un moment cu totul special pentru mine să deschid, aici, la Sibiu, Summit-ul Partidului Popular European, cu doar câteva ore înainte de începerea Summitului de la Sibiu”. 

Iohannis a precizat care vor fi principalele teme de discuție în cadrul Summitului de la Sibiu. 

„Vom discuta azi, în primul rând, despre ce înseamnă UE pentru fiecare dintre noi, despre valorile noastre comune și despre ce trebuie să facem ca să ducem acest proiect de succes înainte, pentru bunăstarea și siguranța cetățenilor noștri. Nu e deloc întâmplătoare alegerea zilei de 9 mai, ziua Europei. Am ales ziua Europei pentru aceste două reuniuni, Summitul PPE și Summitul de la Sibiu. Și cu toți sunteți europeni, vă felicit pentru Ziua Europei”.

„Ca să putem decide pentru viitor, trebuie să privim și în urmă la temelia construcției europene și la numeroasele beneficii pe care le-a adus Uniunea cetățenilor săi. Aceste evenimente importante se desfășoară într-un loc cu o semnificație deosebită. În Sibiu, orașul care a fost în 2007 capitala culturală a Europei. Sibiul e un oraș profund european și e locul cel mai potrivit de a găzdui o dezbatere la cel mai înalt nivel despre viitorul UE. Momentul este unul istoric pentru România, și nu doar pentru că dimensiunea și importanța Summit-ului sunt fără precedent pentru țara noastră, ci și pentru că la 30 de ani de la căderea comunismului, am adus Europa acasă, aici, în România. Șefii de stat, șefii de guvern, care se întrunesc în această dimineață în cadrul Summit-ului PPE vor avea o contribuție majoră la discuțiile de la reuniunea informală care va avea loc în a doua parte a zilei. Liderii PPE au jucat un rol determinant în istoria construcției europene. Au pus piatra de temelie la acest edificiu și au înțeles că locul țărilor din centrul și estul Europei, eliberate de comunism, este în Uniunea Europeană .

Liderii de astăzi ai UE, Juncker, președintele Tusk, Tajani, toți provenind din PPE, alături de liderii Partidului Popular European, au avut de gestionat provocările majore cu care s-a confruntat Uniunea în ultima perioadă. Viziunea și efortul constant al acestora au jucat un rol decisiv în menținerea unității de care au dat dovadă țările membre în vremuri foarte dificile. Ca președinte al României, membru al familiei popularilor europeni, am contribuit la acest efort colectiv care, cred eu, a dat roade și care trebuie fructificat astăzi, la Sibiu, dar și în anii care vin”.  

Klaus Iohannis a amintit faptul că la finalul lunii, pe 26 mai, românii sunt chemați să voteze la alegerile europarlamentare.  

„La sfârșitul acestei luni, cetățenii noștri sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Aceste alegeri sunt despre mult mai mult de atât. Aceste alegeri sunt despre a rămâne uniți și solidari în apărarea valorilor fundamentale ale marii noastre familii europene: libertatea, democrația, statul de drept, siguranța și prosperitatea tuturor cetățenilor”.Antena3

×
Subiecte în articol: klaus iohannis