x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mamele de gemeni şi tripleţi vor primi ajutor financiar suplimentar

Mamele de gemeni şi tripleţi vor primi ajutor financiar suplimentar

19 Mai 2009   •   00:00
Mamele de gemeni şi tripleţi vor primi ajutor financiar suplimentar

Mamele care nasc doi sau mai mulţi copii gemeni vor primi o indemnizaţie suplimentară care se va adăuga la suma reprezentând 85% din veniturile obţinute în ultimul an. Deputaţii au votat astăzi un proiect de lege prin care mamele care aduc pe lume mai mult de un singur copil la o naştere să primească câte 600 lei pe lună, începând cu al doilea născut, potrivit antena3.ro.

Parlamentarii au mai adoptat un alt prioiect de lege prin care tinerele mame care sunt eleve sau studente vor beneficia şi ele de câte 600 lei lunar pentru a se preveni abandonul şcolar.

Deputaţii au decis să se atribuie mamelor de gemeni şi tripleţi câte 600 de lei pentru fiecare copil, începând cu al doilea născut. Deputaţii au votat proiectul cu 216 voturi "pentru", 2 "împotrivă" si 4 abţineri. Până în prezent acestea primeau aceleaşi sume ca şi mamele care năşteau un singur copil, adică 85% din venitul din ultimul an.

Propunerea legislativă aparţine unor deputaţi din rândul minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, precum şi unor parlamentari PNL şi PDL şi are drept obiect acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului pentru fiecare copil în parte, în cazul sarcinilor multiple.

Măsura a trecut deja prin plenul Senatului. Iniţial, proiectul de lege prevedea ca pentru naşteri gemelare să se acorde o indemnizaţie de 800 de lei, iar pentru tripleţi sau multipleţi indemnizaţia să fie de 1000 de lei.

Proiectul de lege a fost modificat de Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Prin amendamentele deputaţilor PSD, PNL şi UDMR s-a stabilit că indemnizaţia pentru creşterea copilului se va majora cu 600 de lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, triplă sau multiplă, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Deputaţii au mai votat un proiect de lege menit să prevină abandonul şcolar în rândul tinerelor mame. Astfel, mamele eleve sau studente vor primi câte 600 lei lunar pentru copilul lor, însă cu obligaţia de a urma fără întrerupere cursurile unităţii de învăţământ.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului, stabilită de fostul Executiv la 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, a fost plafonată de Guvern la echivalentul a trei salarii medii pe economie, de maximum 4.000 lei.

×
Subiecte în articol: observator