x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marius Pieleanu, despre sondajul fals difuzat de RomaniaTV: “Este un atac la Crin Antonescu”

Marius Pieleanu, despre sondajul fals difuzat de RomaniaTV: “Este un atac la Crin Antonescu”

21 Feb 2013   •   18:12
Marius Pieleanu, despre sondajul fals difuzat de RomaniaTV: “Este un atac la Crin Antonescu”

Dupa scandalul stirilor false prezentate in cursul saptamanii anterioare, Romania TV recidiveaza, oferind telespectatorilor informatii dintr-o presupusa cercetare sociologica realizata de compania “Avangarde”, condusa de sociologul Marius Pieleanu.
Desi sociologul a intervenit in direct, contestand autenticitatea sondajului difuzat, Romania TV a continuat sa difuzeze materialul si in buletinele de stiri ulterioare.

Despre falsul sondaj de acum cateva zile, dar si despre implicatiile difuzarii acestuia, Marius Pieleanu a vorbit într-un interviu acordat reporterilor ziarului Ghimpele, pe care îl redăm integral.

Domnule Pieleanu, au existat o serie de speculatii pe marginea recentului incident de la Romania Tv in urma caruia ar fi fost difuzat un sondaj modificat, cu cel putin o intrebare fictiva. Ne puteti spune despre ce este vorba de fapt, putea fi o confuzie, o simpla eroare sau vorbim in mod clar despre un gest voit, cu un scop clar?
Marius Pieleanu:
Nu pot sa spun nici ca a fost un gest voit, nici ca a fost o eroare, ca de obicei in situatii ca acestea, adevarul este la mijloc. In sensul ca eu am predat catre Realitatea TV un calup de raspunsuri la un chestionar, pentru ca eu fac barometrul acela lunar, fiind o intelegere formala cu Realitatea si noi le prezentam acolo. Ma rog, dupa care m-am trezit ca apare aceasta poveste, o masuratoare cu Tariceanu si Antonescu, masuratoare care nu facea parte din sondajele noastre. Este posibil ca Romaniei TV sa i se fi livrat povestea asta fara neaparat ca ea sa stie. Nu pot sa acuz Romania TV de chestiunea asta neaparat. Raportul acela de cercetare – eu nu ma pricep tehnic – dar inteleg de la oamenii mei ca pot fi inserate planse fara niciun fel de problema. Si cum avea un anumit tip de design si de grafica compatibil cu ceea ce noi prezentam de obicei la Avangarde, putea fi si o similitudine grafica. Mai mult decat atat, din cate mi-am dat eu seama, dar nici aici nu pot sa-i acuz pentru ca n-am toate elementele, se pare ca adresa de mail de pe care a fost trimis catre ei este una similara cu adresa oficiala a firmei, dar nu e ea, este alta! Si dat fiind si luptele astea intre trusturi si posturi, vreau sa stau departe si sa inchid povestea. Evident, nu este in regula ce s-a intamplat, dar asta-i viata.

Genul acesta de actiuni ale unei institutii media poate avea un efect de recul mai amplu decat ne-am astepta? Adica, pe langa decredibilizarea presei, e si un atac, intentionat sau nu, la imaginea companiilor de sondare a opiniei publice. Se incearca o subrezire a increderii in sondaje in general sau a fost un atac direct la Crin Antonescu?
Marius Pieleanu:
In mod evident ca toate datele astea care se prezinta distorsionat sau neadevarat sau mai mult decat atat, inteleg, cred ca si CCSB-ului i s-a pus in seama anumite cercetari pentru PNL pe care Mirel Palada nu le facuse. De asemenea, la IRES, Vasile Dancu a intervenit public si a spus ca nu a facut niste sondaje, care fusesera difuzate de Romania TV cu o seara inainte. Dar evident ca in campanie electorala, ca acum suntem in campanie la PNL, este, evident, un atac la Crin Antonescu. Atata vreme cat Tariceanu era supraevaluat in fata lui Antonescu in mod sigur era o problema de genul asta. Insa, eu ce pot sa spun? Eu am relatia mea cu postul, totusi ei s-au purtat corect cu mine de-a lungul timpului, m-au invitat, m-au sunat, n-am avut probleme de genul asta. Sunt o victima colaterala intre luptele dintre institutiile media si nu probabil, ci sigur este asa.

Ce consecinte directe vedeti in urma sondajului fals de la Romania TV?
Marius Pieleanu:
Consecinte in planul opiniei publice nu vor fi. Pentru ca lucrurile au fost clare. Norocul meu e ca am fost pe faza si am intervenit imediat. Lucrurile s-au rezolvat, s-au lamurit inca de ieri de la pranz. Iar in plan imediat, orice fel de sondaj are valabilitatea care i-o da realitatea sociala sau politica. Duminica vor fi alegeri la PNL, daca Tariceanu se va inscrie in cursa electorala pentru functia de presedinte atunci vom vedea, daca asa cum spun unele institute, el este mai bine vazut decat Antonescu si, in mod normal, ar trebui sa castige alegerile. Eu spun mai simplu ca Antonescu castiga alegerile chiar daca va candida sau nu Tariceanu.

S-a creat un precedent. E totusi primul caz in care un director de companie de cercetari sociologie anunta in direct ca sondajul nu-i apartie in forma respectiva. Cu toate acestea, Romania tv a prezentat sondajul si la urmatorul grupaj de stiri, dupa interventia dvs. E o abordare sanctionabila, din punctul dvs. de vedere? In fond difuzau, constienti, un material declarat ca fals.
Marius Pieleanu:
Eu nu stiu daca s-a creat un precedent. Cred ca mai degraba CNA-ul ar trebui sa reglementeze mai riguros povestea cu difuzarea de sondaje. Trebuie sa fie sanctionabile astfel de iesiri, desigur. De pilda, in Franta, sa va dau un exemplu, pe langa faptul ca fiecare institutie media are un sociolog angajat – e deja altceva! – in Franta, daca nu prezinti baza de date a cercetarii si metodologia, nu numai plansa aceea pe care o dam noi pe prima pagina cu esantionul, trebuie predata baza de date, vorbim de corectitudinea culegerii datelor. Se prezinta baza de date si atunci intr-adevar lucrurile sunt clare. Nu, noi dam altfel. Spre exemplu, eu daca maine fac o plansa cum ca Basescu ar intruni 90% din sufragiile publice, nimeni nu ma poate verifica daca e adevarat sau nu. Legea nu obliga ca sa prezint si lucrurile astea. Numai noi, daca avem deontologie, facem asta. Adica uite avem metodologia cercetarii, cadru general etc. Tot CNA-ul trebuie sa reglementeze asta!
________________________________
articol preluat de pe ghimpele.ro

×
Subiecte în articol: Marius Pieleanu