x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meta, sancționată cu peste 1 miliard de euro pentru încălcarea regulilor privind datele personale

Meta, sancționată cu peste 1 miliard de euro pentru încălcarea regulilor privind datele personale

de Redacția Jurnalul    |    22 Mai 2023   •   19:30
Meta, sancționată cu peste 1 miliard de euro pentru încălcarea regulilor privind datele personale
Sursa foto: Hepta

Compania Meta care deține WhatsApp, Instagram și Facebook a fost sancționată cu o amendă record de peste 1 miliard de euro pentru încălcarea reglementărilor UE privind datele personale, potrivit Sky News.

Meta a fost sancționată cu o amendă record de 1,2 miliarde de euro de către autoritatea irlandeză de reglementare în domeniul protecției datelor. Este cea mai mare amendă aplicată vreodată pentru încălcarea Regulamentului general privind protecția datelor.

Meta a fost amendată pentru că a transferat date ale cetățenilor UE în SUA pentru prelucrare, în ciuda unui verdict din 2020 pronunțat de cea mai înaltă instanță a UE, care a stabilit că datele nu sunt suficient de bine protejate împotriva agențiilor de spionaj americane.

Facebook a primit ordin să oprească transferul în cel mult cinci luni. Instagram și WhatsApp nu fac obiectul ordinului.

Problema durează de un deceniu. În 2013 activistul Max Schrems a inițiat o acțiune în justiție împotriva Facebook, așa cum se numea compania la acea vreme.

Comisia pentru protecția datelor (DPC) din Irlanda are jurisdicție asupra Meta, funcționând efectiv ca autoritate de reglementare a UE în materie de confidențialitate, întrucât sediul european al Meta se află la Dublin.

Meta a declarat că va face apel la decizie și că nu va exista nicio întrerupere a serviciilor. Reprezentanții Meta susțin că amenda este „nejustificată și inutilă".

Înainte de amenda anunțată luni, cea mai mare sancțiune aplicată de autoritățile de reglementare din UE a fost de 746 de milioane de euro pentru Amazon în 2021.

În prezent, se lucrează la un nou pact între UE și SUA pentru a realiza schimbul de date în condiții sigure și legale. Compania Meta a anunțat în aprilie că așteaptă finalizarea acordului înainte de a înceta transferul actual.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: meta sanctiune ue