x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meteo - Se anunţă zile şi mai friguroase

Meteo - Se anunţă zile şi mai friguroase

de Sorin Anghel    |    Anca Ardeleanu    |    06 Noi 2007   •   00:00
 Meteo - Se anunţă zile şi mai friguroase

Codul galben emis de ANM pentru intreaga ţară expiră in această seară, la ora 21:00. Zilele următoare, vremea işi va păstra aceleaşi caracteristici. Temperatura aerului va fi chiar mai scăzută, iar la munte va ninge viscolit.



Codul galben emis de ANM pentru intreaga ţară expiră in această seară, la ora 21:00. Zilele următoare, vremea işi va păstra aceleaşi caracteristici. Temperatura aerului va fi chiar mai scăzută, iar la munte va ninge viscolit.


Ardealul este zona cea mai afectată de vremea rea ce a cuprins Romănia incepănd de ieri. Previziunile meteorologilor nu sunt prea bune. Vremea rece va continua şi de măine, cănd temperaturile aerului vor scădea şi mai mult decăt acum, iar la munte va ninge viscolit.


NÃ...MEŢI. In Moldova a nins numai la altitudini inalte. "Zăpadă este numai sus, de la 1.300 de metri altitudine, pe Muntele Ouşoru. La Vatra Dornei nu a nins, dar este frig", a declarat Doina Dranca, administrator la părtiile Parc. Pasul Tihuţa, care face legătura intre Bucovina şi Ardeal, a avut parte de mai multă zăpadă, pe carosabil depunăndu-se un strat foarte subţire. Nu s-au inregistrat evenimente rutiere, circulaţia desfăşurăndu-se fără probleme. In schimb, la staţia meteo din Călimani, aflată la 2.021 metri altitudine, este o iarnă veritabilă. Stratul de zăpadă atinge 18 centimetri, iar văntul a suflat cu putere. Traseele montane au fost inchise, astfel că turiştii trebuie să fie bine echipaţi atunci cănd pornesc pe munte. Spre bucuria schiorilor din Bucureşti, şi pe Valea Prahovei a nins destul de mult. In urmă cu două zile, angajaţii de la Teleferic Prahova au făcut probe la telescaunul din Valea Dorului. Dacă va continua să ningă, iar văntul nu va sufla cu putere, este foarte probabil ca la sfărşitul acestei săptămăni să inceapă sezonul de schi. Zăpadă multă este şi in Poiana Braşov. Singurii care nu se bucură de ninsoare sunt lucrătorii de la telegondolele ce se construiesc la Azuga şi Sinaia. La Bălea Lac a nins foarte mult, stratul de zăpadă atingănd 20 de centimetri, in vreme ce la Păltiniş sunt numai 10 centimetri. Ca la fiecare ninsoare, judeţul Harghita a fost paralizat. Circulaţia pe drumurile publice s-a desfăşurat in condiţii de iarnă. Aflată acasă, la Băile Harghita, biatlonista Eva Tofalvi a efectuat primul antrenament pe zăpadă in Romănia din acest sezon. Ea va pleca in Suedia vineri, impreună cu lotul naţional, pentru a participa la prima etapă a Cupei Mondiale de Biatlon.


PREVIZIUNI. Regimul termic va fi in continuare sub cel normal. Mai multe sisteme noroase vor traversa Romănia, de la vest către est, şi vor determina precipitaţii in Maramureş, Transilvania şi Moldova. Ninsorile vor continua să cadă in zona montană, o ameliorare a vremii fiind posibilă abia in week-end. Pentru măine, vremea se va menţine deosebit de rece pentru această perioadă. Va ninge mai ales noaptea, atunci cănd temperatura aerului va scădea sub 0 grade Celsius aproape pe tot cuprinsul ţării.

Comentariul Specialistului:

Pătrunderea de aer rece s-a resimţit mai bine ieri in regiunile estice şi de sud-est ale ţării noastre, unde şi văntul s-a intensificat. Regimul termic va fi şi in continuare sub cel normal la această dată, deşi tendinţa temperaturii va fi de uşoară creştere, in principal incepănd de măine. Mai multe sisteme noroase vor traversa zona geografică a Romăniei, dinspre vest către est şi vor mai determina precipitaţii, in jumătatea de nord şi pe arii mult mai restrănse in cea de sud. In condiţiile in care şi la nivelul norilor temperatura va fi in creştere, locul ninsorilor va fi luat treptat de ploi, care indeosebi la munte vor favoriza producerea de polei. Tot la munte, va mai fi vănt intens.

meteorolog Romica Jurca

Azi in ţară:

Bacău 3°C

Baia Mare 7°C

Braşov 2°C

Buzău 5°C

Cluj-Napoca 6°C

Constanţa 6°C

Craiova 5°C

Deva 8°C

Galaţi 4°C

Iaşi 3°C

Miercurea-Ciuc 0°C

Oradea 7°C

Piteşti 4°C

Sibiu 5°C

Suceava 3°C

Tărgu-Mureş 6°C

Timişoara 8°C

La munte:

Azi (marţi):

Va ninge, ziua izolat in Munţii Banatului şi in vestul Meridionalilor şi, mai ales noaptea, local, in Occidentali şi nordul Orientalilor.

Măine (miercuri):

Va ninge viscolit pe arii relativ extinse in toată zona montană.

Poimăine (joi):

Deşi valorile termice vor marca o creştere uşoară, vremea va fi rece pentru această dată. Cerul va fi mai mult noros şi local vor cădea precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare. Văntul va sufla moderat cu intensificări.

Bucureşti:

Max. 5°C

Min. - 4°C

Azi (marţi):

Cerul va fi temporar noros şi, mai ales dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţă.

Măine (miercuri):

Cerul va fi temporar noros, iar văntul va sufla in general moderat. Maxima: 7°C, iar minima: -3°C.

Poimăine (joi):

Valorile termice vor marca o creştere uşoară. Cerul va fi temporar noros şi in cursul zilei vor fi condiţii să plouă slab. Maxima: 9°C, iar minima: 0°C.

Drumeţii:

Pietroasa-Săritoarea Bohodei

Durata: 4 h

Lungime: 13 km

Observaţii: Drum uşor, practicabil tot timpul anului.

Se pleacă din centrul comunei Pietroasa pe drumul forestier ce urmează in amonte Crişul Pietros. In faţa unei cariere mari, unde se află confluenţa dintre Aleu şi Crişul Pietros traseul nostru se angajează pe malul Aleului. In Poiana Aleului trece pe lăngă cantonul silvic, trece podul, şi continuă drumul pe malul drept. Imediat mai sus, cănd drumul face o curbă la dreapta, il părăsim, pentru a urma Valea Aleului. Trecem peste o culme, coborăm uşor, şi dintr-o dată ne apare in fată imensa cascadă Săritoarea Bohodei. Inălţimea cascadei este de 80 m. Pe o potecă nemarcată se poate ajunge şi in Şaua Bohodei.

×
Subiecte în articol: observator