x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meteo - Timp instabil in week-end

Meteo - Timp instabil in week-end

de Anca Ardeleanu    |    28 Sep 2007   •   00:00
Meteo - Timp instabil in week-end

Sfărşitul de săptămănă care ne aşteaptă va fi unul instabil din punct de vedere termic. Temperaturile vor fi in scădere uşoară de la o zi la alta, astfel incăt "zilele de vară" vor dispărea şi se va inregistra un regim termic normal pentru sfărşitul lui septembrie.

Sfărşitul de săptămănă care ne aşteaptă va fi unul instabil din punct de vedere termic. Temperaturile vor fi in scădere uşoară de la o zi la alta, astfel incăt "zilele de vară" vor dispărea şi se va inregistra un regim termic normal pentru sfărşitul lui septembrie.

Maximele nu vor depăşi 18... 24°C, iar minimele se vor incadra intre 3... 13°C. In Capitală mercurul termometrelor va atinge 25... 26°C. In această noapte ploile işi vor face simţită prezenţa in vestul ţării.

 Comentariul specialistului

De-o parte şi de alta a Munţilor Alpi, in bazinul central al Mării Mediterane, incă se dezvoltă formaţiuni noroase, a căror deplasare către est - sud-estul Europei rămăne blocată in continuare. In ţările invecinate acestor zone va continua să plouă, vor fi şi intensificări ale văntului şi valori de temperatură scăzute. O parte din acel vast ansamblu noros va ajunge in ţara noastră astăzi, indeosebi după-amiaza, in Banat, Crişana şi Maramureş, iar la noapte in Transilvania, Oltenia, apoi in Moldova, unde va staţiona incă două zile. Conţinutul de umiditate ce se va transpune in ploi se va diminua. Şi, ca urmare a ploilor, regimul termic din Romănia va reveni la normal. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI

Azi (vineri): Vremea va fi deosebit de caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil.

Măine (sămbătă):Deşi temperatura aerului va scădea uşor, vremea va fi caldă pentru această dată. Cerul va fi noros. Maxima: 27°C, iar minima: 12°C.

Poimăine (duminică): Cerul va fi variabil, iar văntul va sufla slab. Maxima: 27°C, iar minima: 11°C.

Azi in ţară

Bacău 27°C

Baia Mare 24°C

Braşov 28°C

Buzău 29°C

Cluj-Napoca 26°C

Constanţa 24°C

Craiova 28°C

Deva 25°C

Galaţi 28°C

Iaşi 28°C

M. Ciuc 26°C

Oradea 23°C

Piteşti 28°C

Sibiu 27°C

Suceava 24°C

Tărgu-Mureş 28°C

Timişoara 22°C

La munte

Azi (vineri): Vremea se va menţine caldă, dar va deveni instabilă. Cerul se va innora treptat şi vor fi averse după-amiaza in Occidentali şi in vestul Meridionalilor (unde şi cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp), apoi şi in restul zonei montane.

Măine (sămbătă): Cerul va fi noros in Carpaţii Orientali şi in estul Carpaţilor Meridionali, unde local va ploua.

Poimăine (duminică): Cerul va fi temporar noros şi izolat va ploua slab, indeosebi in Carpaţii Orientali. Văntul va sufla slab pănă la moderat.

Drumeţii

Şaua Vărtop - Groapa Ruginoasa

Şaua Vărtop reprezintă cumpăna apelor intre bazinele Arieş şi Crişul Negru la altitudine de 1.140 m, pe DN 75. Aici părăsim şoseaua, traversăm părăul şi incepem urcuşul de 50 de minute. Ajungem intr-o poiană, de unde sus, in faţa noastră, se conturează o şa largă. Ajungem in şa, iar sub noi se vede imensa groapă cu rupturi ruginii, Groapa Ruginoasă. Are o lăţime de aproximativ 450 m şi o adăncime de peste 100 m. Pereţii săi inclinaţi şi muchiile ascuţite converg spre centrul gropii, unde se află un vălcel (Valea Seacă), care nu poate fi parcurs in aval din cauza săritorilor. Dincolo de groapă se află Poiana Florilor, iar pereţii albi ce se văd in depărtare formează Piatra Galbenei.

×
Subiecte în articol: observator