x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Normele privind autorizarea şcolilor de şoferi sunt respinse de sindicatul instructorilor auto

Normele privind autorizarea şcolilor de şoferi sunt respinse de sindicatul instructorilor auto

de Diana Scarlat    |    27 Feb 2013   •   15:58
Normele privind autorizarea şcolilor de şoferi sunt respinse de sindicatul instructorilor auto

Sindicatul Naţional al Instructorilor Auto din România anunţă că va organiza o acţiune de protest joi, 28 februarie 2013, începând cu ora 9.00, la sediul Ministerului Transporturilor, cerând respingerea Proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor, cu referire la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto. Patronatele nu susţin iniţiativa sindicală.

Sindicatul instructorilor auto (SNIAR) îşi declară nemulţumirea în legătură cu noul Ordin de Ministru care include îndelung aşteptatele norme privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto, pe care SNIAR le consideră inacceptabile. De asemenea, SNIAR protestează şi împotriva normelor privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto, a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, a Programei de şcolarizare, precum şi a condiţiilor şi obligaţiilor privind pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.

Pichetul SNIAR la Ministerul Transporturilor se va desfăşura înaintea dezbaterii pe marginea proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor, care va avea loc joi 28 februarie, ora 10.00, în vederea aprobării de către plenul Comisiei de Dialog Social. “Textul  proiectului, în forma actuală, nu este în măsură să îmbunătăţească procesul de pregătire teoretică şi practică a cursantului în vederea obţinerii permisului de conducere. Propunem rediscutarea acestui proiect împreună cu toţi partenerii sociali - autorităţi, patronate, sindicate, asociaţii socio-profesionale -, pentru a aduce o pace socială ce determină o mai bună desfăşurare a procesului de obţinere a permisului de conducere auto în adevărata substanţă a acestui deziderat”, transmite conducerea SNIAR, într-un comunicat remis presei.

Sindicaliştii susţin că normele create pentru autorizarea PFA – instructori auto autorizaţi conform H.G. 56 / 2007 şi OMTI 1019/2009 “nu fac altceva decât să elimine din domeniu această categorie socio-economică a micului întreprinzător – parte integrantă a economiei naţionale – ce formează clasa de mijloc a societăţii, polarizând economic această activitate, între patronul angajator tot mai prosper şi instructorul auto PFA tot mai lipsit de mijloacele de existenta”, se mai specifică în acelaşi comunicat, prin care SNIAR îi solicită ministrului Transporturilor să nu semneze actul normativ în actuala formă.
Pe de altă parte, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) - care include 400 de şcoli de şoferi la nivel naţional – declară că nu ssuţine punctul de vedere al SNIAR. “Ne miră poziţia domnului Cornel Lipă (preşedinte SNIAR – n.r.), care a participat luni la subcomisia organizată de Ministerul Transporturilor, la cererea noastră, a celor interesaţi de intrarea în normalitate. Discuţiile s-au purtat şi ieri şi s-au finalizat astăzi, urmând ca vineri, în cadrul comisiei de dialog, să ne fie prezentat materialul final. În urma discuţiilor, camerele de înregistrare au rămas doar pentru examenul final cu DRPCIV. Este imperios necesar ca aceste norme să iasă cât mai urgent, ţinând cont de faptul că această activitate, care duce implicit la siguranţa rutieră, este nereglementată din 4 decembrie 2011. Cerem Ministerului Transporturilor să emită acest act normativ care reglementează pregătirea viitorilor conducători auto, act care va aduce normalitate şi o mai mare siguranţă rutieră la nivel naţional”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

×