Comisaraul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, ar putea fi audiat de DNA în urma unei plângeri penale depuse pe numele lui. În plângerea introdusă la Parchetul General de fostul vicepreşedinte al AVAS, Jean-Cătălin Sandu, acesta susţine că Ministerul Agriculturii s-a constituit parte vătămată într-un dosar de privatizare la “îndemnul” DNA deşi ministerul nu mai avea temei legal pentru aceasta. Cererea DNA a fost “înghiţită” pe nemestecate de Cioloş care a răspuns la solicitare fără o minimă expertiză. Tot la asemenea presiuni ale DNA s-a constituit parte civilă în “Trofeul Calităţii” şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru a-l înfunda pe Adrian Năstase. În privatizarea ICA, din care s-a întocmit celebrul dosar “Telepatia”, ţinta a devenit Dan Voiculescu, adversarul lui Băsescu Traian.
Procesul se află în faza de apel iar plângerea penală împotriva lui Cioloş poate duce la anularea sentinţei de la judecarea pe fond, în care liderul PC, Dan Voiculescu, a fost condamnat la 5 ani închisoare.
Traian Băsescu s-a arătat deplin satisfăcut în repetate rânduri de inculparea lui Dan Voiculescu. “Ajutorul” dat de Dacian Cioloş în acest dosar se arată a fi acum nelegal. De reţinut că Cioloş a fost numit Comisar European după ce “Telepatia” a plecat spre instanţă. S-a speculat că Cioloş datorează numirea surpriză pe influenţa soţiei, o franţuzoaică cu relaţii în zona înaltă a politicii de la Paris. Acum se arată că “franţuzoaica” lui Cioloş ar fi de fapt Băsescu şi DNA.
Lumea Justiţiei a prezentat pe larg implicaţiile plângerii penale împotriva lui Dacian Cioloş. (Pagina 3)
O plângere penală, depusă la Parchetul General în 20 martie a.c., poate avea drept urmare anularea sentinţei de condamnare dată în Dosarul Telepatia, dosar instrumentat de DNA şi în care la 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe preşedintele-fondator al PC, Dan Voiculescu, la cinci ani de închisoare, informează lumeajustitiei.ro.
Condamnarea a avut în vedere o presupusă infracţiune de folosire a influenţei şi a autorităţii lui Dan Voiculescu, în calitate de preşedinte al PUR, pentru obţinerea de foloase necuvenite, neprobate de către DNA. Instanţa a obligat pe toţi cei inculpaţi în acest dosar la plata unor despăgubiri în valoare de 60,4 milioane de euro către Ministerul Agriculturii, reprezentând presupusul prejudiciu produs instituţiei respective prin privatizarea ICA în anul 2003.
Fostul preşedinte al AVAS, Jean-Cătălin Sandu, inculpat în acelaşi dosar, a depus în 20 martie la Parchetul General o plângere prin care solicită tragerea la răspundere penală pentru abuz în serviciu a fostului Ministru al Agriculturii Dacian Cioloş, în prezent comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
În această plângere penală este reclamat faptul că Ministerul Agriculturii s-a constituit ca parte vătămată în proces nu din proprie iniţiativă, ci la solicitarea directă a procurorilor DNA.
Conform datelor prezentate în plângere, instituţia ce se putea constitui ca parte civilă în acest proces era Ministerul Finanţelor dar că procurorii nu au ţinut cont de prevederile legale în vigoare, folosindu-le pe cele oferite de o lege abrogată.
Întrucât în orice proces penal este obligatorie audierea părţii vătămate, şi cum în Dosarul Telepatia acest lucru nu s-a petrecut, această eroare poate duce la casarea sentinţei de condamnare şi la retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea procedurii de urmărite penală.
În prezent Dosarul Telepatia se află în faza de apel, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, termenul de judecată fiin la 8 aprilie 2014. (C.S)
Mai multe informaţii puteţi citi pe lumeajustiţiei.ro