x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O zi verde la serviciu

O zi verde la serviciu

de Alexandru Nastase    |    31 Ian 2008   •   00:00
O zi verde la serviciu

ÎNDEMN ● Cum poţi fi ecologist la birou
Pentru că cei mai mulţi dintre noi petrec foarte mult timp la serviciu, cercetătorii britanici s-au gândit să propună nişte metode pentru reducerea consumului de energie, de resurse, pentru reducerea deşeurilor. Cum putem fi ecologişti la birou.


ÎNDEMN ● Cum poţi fi ecologist la birou
Pentru că cei mai mulţi dintre noi petrec foarte mult timp la serviciu, cercetătorii britanici s-au gândit să propună nişte metode pentru reducerea consumului de energie, de resurse, pentru reducerea deşeurilor. Cum putem fi ecologişti la birou.


Calculatoarele şi celelalte componente IT sunt "responsabile" pentru producerea a 3%-4% din cantitatea de gaze cu efect de seră, potrivit Global Action Plan. Asta înseamnă că poluează  mai mult decât mult blamata industrie aeronautică. Schimbarea calculatoarelor poate contribui la reducerea acestor emisii. Astfel, în cazul în care compania la care lucraţi decide să cumpere calculatoare noi, ar trebui să verifice informaţiile despre fabricarea acestor componente şi despre cât poluează ele. Nu costă nimic în plus, dar poate ajuta foarte mult mediul. Şi componentele hardware pot fi împărţite în două categorii, în funcţie de substanţele chimice toxice din care sunt făcute. Greenpeace a realizat un ghid care să vă ajute să deosebiţi cele două categorii. Cei care lucrează în companii mari trebuie să ştie că serverele şi celelalte componente ale reţelei de calculatoare consumă anual mai multă energie decât un oraş cu 250.000 de locuitori. O investiţie într-o reţea care să folosească energie provenită din surse regenerabile şi sisteme de răcire ecologice poate ajuta atât bugetul companiei, cât şi mediul.


BICICLETE. Din când în când puteţi merge la serviciu cu bicicleta. Aglomeraţia din oraşe, câinii vagabonzi, lipsa pistelor, lipsa culturii bicicletelor – toate acestea sunt motive pentru care la ora actuală în România nu se poate merge în fiecare zi cu bicicleta spre serviciu. Totuşi, de câteva ori pe lună merită încercat. Facem mişcare în adevăratul sens al cuvântului, ajutăm şi mediul. În străinătate, guvernele şi marile companii sunt de acord să dea oamenilor biciclete pentru care să nu se plătească taxe. Mesajele ecologiste pot avea de multe ori efect invers. În loc să conştientizeze, oamenii le resping. Este important ca fiecare să înţeleagă că nu mai este de glumit cu protecţia mediului. Pentru asta, o bună metodă ar fi ca oamenii să se implice în acţiuni. De câteva ori pe an e suficient, ocazii sunt nenumărate: ziua Pământului, ziua Mediului, ziua Apei, ziua Dunării. În străinătate, mulţi oameni au început în felul acesta să conştientizeze mesajul "verde". Pentru unii a fost suficient ca să ajungă să propună adevărate strategii verzi pentru companiile la care lucrează.


Electricitate

Consumul de curent electric al firmelor este între 100 şi 1.000 de ori mai mare decât cel al locuinţelor private. De aceea, orice reducere a consumului, cât de mică, este foarte importantă. De la a vă închide calculatorul şi mai ales monitorul în fiecare seară, după ce aţi terminat lucrul şi până plecaţi acasă, şi până la a folosi energie electrică din surse alternative, cercetătorii britanici spun că aceste metode ajută foarte mult şi protejează mediul. Deşi în România aceste metode sunt încă la început, putem urma modelul vesticilor şi contribui şi noi la reducerea efectelor încălzirii globale. În Bucureşti şi în marile oraşe există deja câteva firme care au decis să apeleze la astfel de surse.


Reciclarea

Cantitatea de hârtie care se risipeşte în fiecare zi în clădirile de birouri este în creştere în fiecare an. Unele studii indică faptul că la birou se foloseşte într-o singură zi aceeaşi cantitate de hârtie cât foloseşte un om obişnuit, la el acasă, într-un an! Prima măsură este printul pe ambele feţe ale foii, atunci când este posibil (şi de cele mai multe ori este!). Înseamnă reducerea la jumătate a consumului! Apoi, hârtia aruncată la coş poate fi reciclată. Este suficientă o înţelegere, nu neapărat contract, cu un centru de preluare a hârtiei. Vor fi fericiţi să vină o dată pe săptămână (sau chiar mai des) să ia hârtia de la sediul dumneavoastră.


×
Subiecte în articol: verde!